Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Седем научни постижения от български ученици завладяха световната сцена

Институтът INSAIT, свързан със Софийския университет „Св. Климент Охридски“, гордо обяви, че седем от научните им постижения бяха приети на световноизвестния форум за изкуствен интелект, NeurIPS. Този момент представлява значително постижение за българската наука и доказва ангажимента на страната към развитието на изкуствения интелект.

NeurIPS е най-престижната конференция в областта на изкуствения интелект и се нарежда в топ 10 на научните събития в света, с хирш-5 индекс 309. Фактът, че тази конференция се счита за авторитетен форум, доказва значението на приеманите на нея статии и изследвания.

Следващият важен момент в историята на NeurIPS идва с участието на институция от България. INSAIT институтът представи седем научни публикации, които бяха одобрени за участие на форума. Д-р Никола Константинов от INSAIT ръководи две от тези студии, които представят новаторски алгоритми за споделяне на данни, целящи подобряване на моделите за изкуствен интелект. Тези методи съчетават различни области на науката, включително машинното обучение и теорията на игрите, известна от филма „Красив ум“, вдъхновен от живота на Нобеловия лауреат Джон Наш.

В проектите си участва и проф. Мартин Вечев, архитект на INSAIT, както и Георги Пашалиев, ученик в 12 клас от Софийската математическа гимназия. Докторантът от INSAIT Антон Александров също участва с успешни публикации на конференцията. Една от тях представя нов метод за създаване на многоезични бази данни, използвани за обучението на изкуствения интелект. Останалите четири научни статии включват участието на проф. Люк Ван Гуул, един от водещите световни учени в областта на изкуствения интелект.

INSAIT институтът, към Софийския университет „Св. Климент Охридски“, се съсредоточава върху постигането на стратегически цели, като цели да превърне България в център на изследвания и иновации в областта на информатиката и изкуствения интелект. Институтът се присъедини към ELLIS – водеща европейска инициатива за изкуствен интелект, като стана първата страна в Източна Европа, включена в мрежата, в която членуват Оксфорд, Кембридж, Макс-Планк и други водещи институции.

Тези научни постижения на INSAIT не само засилват популярността и влиянието на българската наука в света на изкуствения интелект, но и подчертават националния принос към този важен и разрастващ се сектор.

Вижте още

Заплатите в бюджетния сектор се качват, но не поравно за всички

ivan

Биткойн изкачва върхове: Повишение до $35,000

Преди Коледа стартира продажбата на новите винетки за 2018 г.

ivan

Напишете коментар