Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции Туризъм и Екология

Краят на All inclusive пакетите?

След Новата година ДДС-ът от 9% за ресторантите и хотелите ще остане в сила, но при условие, че всички тези обекти преминат на патентен данък. Това беше обявено от председателя на управителния съвет на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите, Павлин Косев, преди провеждането на голямата туристическа конференция и мастър клас, насочени към професионалистите в туристическия сектор. Събитието се проведе в комплекс „Св. Константин и Елена“.

Косев отбеляза, че последните години ДДС-ът върху тези услуги беше обект на спекулации и дискусии. Той посочи, че в Европейския съюз ДДС-ът в сектора на туризма е на ниски нива и изрази възмущение защо България не следва този модел.

Председателят на асоциацията на ресторантьорите и хотелиерите подчерта, че намаляването на ДДС-а не би трябвало да доведе до намаляване на цените за крайните клиенти, а по-скоро би трябвало да помогне на бизнеса в сектора да оцелеят.

Той подчерта, че туристическите услуги са станали изключително скъпи и изрази убеждението, че е необходимо ДДС-ът в сектора да бъде хармонизиран.

Косев обясни, че се наблюдава тенденция туристическите обекти да се отказват от all inclusive пакетите поради рязкото им подскокване в цена. Той посочи, че лятото тази услуга достигна 800 лева на вечер. Според него, за да се предостави качествено all inclusive обслужване, цената става прекалено висока.

Косев обясни, че дълги години бизнесът се състезаваше за по-ниски цени, но сега по-важно става качеството на услугата. Наблюдава се, че туристите все по-рядко използват all inclusive обяда и хотелите се консултират дали да не преминат към модел със закуска и вечеря, което би направило цената по-достъпна.

Той приключи, че този преход към по-разумни цени и по-високо качество на услугите би намалил и количеството на хранителни отпадъци, които се изхвърлят от туристите и би спестило значителни суми пари.

Вижте още

Министър Проданов взе участие във винените турове и във фестивала на лавандулата в Чирпан

Моника Коцева

Ангел Славчев пред ботевградчани: Няма да допуснем нито един български войник да отиде на фронта в Украйна

leni

Годишна конференция на b2b Media обсъжда умните градове

ivan

Напишете коментар