Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Оценяват щетите по изгорелите тютюневи складове в Пловдив

В Пловдив днес пристигнат експерти от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, които ще преценят какви са възможностите за възстановяване на сградите.

Три от изгорелите складове са част от групов паметник на културата и са защитени по смисъла на Закона за културното наследство. Окръжна прокуратура Пловдив вече образува досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

От община Пловдив заявиха, че днес се очаква да стане ясно кои са собствениците на изгорелите складове, след като се направи подборен анализ на документацията през годините. Дори и собствеността да е частна в Закона за културното наследство има механизми, които позволяват на общината и на държавата да вземат нужните мерки в подобни ситуации.

Работим активно с колегите от полицията, за се изясни дали пожарът в Тютюневите складове в Пловдив е умишлен или е причинен по непредпазливост, заяви в студиото на бТВ шефът на пожарната гл. комисар Николай Николов. Според него обаче пожарът по-скоро не е умишлен.

„И моята първа мисъл беше за умисъл, но това са прибързани оценки”, заяви той.

Няма пожарникар в България, който има опит с гасене на подобни складове – става дума за стара дървесина, която е на 150 години, каза още той.

„Разбирам пловдивчани, съжалявам. Нашите органи обаче не са доказали случаи, при които опожаряването се е използвало с тази цел”, коментира той твърденията, че складовете, които са паметник на културата, са запалени от някой с инвестиционен интерес на мястото на старите сгради да бъдат построени нови.

Има възможност за възстановяване на изгорелите складове, но е важно кой би поел това възстановяване финансово, потвърди Николов заключенията на експерти.

Пожарът в складовете е вторият по мащаби след онзи в „Ален мак” преди 30 години, посочи той.

„Доста лесно се коментира отстрани, но вътре е пещ с температура над 800 градуса, изключително тежка обстановка. Нямаме нито един пострадал пожарникар или гражданин. Пожарникарите направиха всичко, което беше възможно”, заяви той.

Вижте още

Стол за книгомани

leni

Плетените мебели в градината – добра идея ли са?

viktoria

Зелена архитектурна концепция предлага строителят на Парадайс Тауър

ivan

Напишете коментар