Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Архитекти готвят проект за възстановяване на Тютюневите складове

Проектът за укрепване на изгорелите тютюневи складове в Пловдив ще бъде разработен напълно безвъзмездно от Камарата на архитектите, обяви председателят Борислав Игнатов. Той посочи, че Камарата на инженерите ще съдейства за изготвянето на конструктивните проекти за укрепване на складовете.

„Ще представим всички документи за изгорелите сгради на широката общественост, за да се разбере какво притежаваме и да се създаде обществена енергия, с която да се предотвратят такива случаи за в бъдеще. Това, което се случи в Пловдив, е част от един процес, който действа в момента в историческите центрове на нашите градове – да се ликвидират и разчистват паметници, за да се освободи терен за ново строителство. Понякога собственикът оставя сградата сама да рухне. Друг начин е този на легитимното събаряне, а най-варварският начин е пожарът“, каза пред „Дневник“ арх. Игнатов.

В становището на регионалната колегия на архитектите в Пловдив се посочва, че дървените подове и конструктивни елементи на четирите склада са безвъзвратно загубени, но външните монолитни фасадни стени са с минимални увреждания и укрепването им към настоящия момент ще ги обезопаси. Според пловдивските архитекти има реален шанс тютютновото градче да бъде реставрирано.

Най-новата инициатива на Камарата на архитектите предвижда поставянето на табели пред всички сгради, които са паметници на културата. Предложението е внесено за обсъждане в парламентарната комисия по култура, както и в Министерство на културата. По думите на арх. Борислав Игнатов идеята е сградите да бъдат идентифицирани, за да може всеки гражданин да бъде осведомен, за да се съхрани обществената памет.

Вижте още

Офиси стават жилища по света заради пандемията

Собственици искат спорно надстрояване на две знакови за София сгради

ivan

Ето как изглежда апартаментът в Ню Йорк, който Мег Райън продаде за почти 10 млн. долара

leni

Напишете коментар