Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Очаква се 5% ръст на цените на жилищата в София през 2016 г.

През първите 6 месеца на 2016 г. се затвърждава тенденцията към умерено повишение на цените на жилищните имоти и значително увеличение на продажбите в София, сочат наблюдения на брокери, пише investor.bg.

Ръстът на средната цена на кв. метър на база на сключените от агенцията Arco Real Estate сделки достига 4% през първото полугодие спрямо същия период на 2015 г., съобщиха от компанията. Очакванията на брокерите са за цялата година увеличението да е около 5%.

За периода януари-юни запитванията от клиенти в агенцията са се увеличили повече от два пъти, което води и до ръст на броя на сделките.

Най-предпочитаните от клиентите квартали на София са центърът, “Банишора”, “Витоша”, “Бояна”, “Дианабад”, “Оборище”, “Манастирски ливади” и “Гео Милев”. Най-силен ръст на цените на жилищата за първите 6 месеца на годината се отчита в кварталите “Мусагеница”, “Оборище”, “Дружба”, “Толстой” и “Яворов”. Районът на Докторския паметник в центъра остава районът с най-висока стойност на кв. м жилищна площ.

Продължава да се увеличава броят на сделките с жилищата с две спални за сметка на тези с една спалня. През второто тримесечие делът на сделките с апартаментите с две спални, осъществени от Arco Real Estate, дори леко превишава дела на сделките с апартаментите с една спалня.

Сред жилищата с една спалня най-предпочитани от клиентите са апартаментите с площ 55-65 кв.м и цена 800 – 1 000 евро на кв.м. Продадените жилища с две спални са с площ 85-100 кв. м при цени в диапазона 800 – 900 евро на кв.м.

Новото строителство остава най-популярно сред купувачите, заради което се активизира и активността на инвеститорите в сектора. София е лидер по издадени разрешителни за строеж от началото на годината, следвана от Пловдив, Бургас и Варна.

Поради недостатъчното предлагане на качествени, нови завършени жилища все повече купувачи пристъпват към придобиване на жилище в строеж. Т.нар. сделки “на зелено” представляват почти една четвърт от всички сделки, осъществени от агенцията за полугодието. Засиленото търсене катализира и ръст на цените и жилищата в строеж вече не се предлагат с традиционната доскоро отстъпка, сочат наблюденията на брокерите.

Що се отнася до пазара на летни ваканционни имоти, отливът на руските купувачи частично се компенсира от активността на българи и чужденци от други националности, коментират още от компанията. Това е причината за продължаващия спад на цените и сделките. Във ваканционния сегмент активността в момента е съсредоточена в зимните курорти, където дъното на цените на имотите беше достигнато, както и в балнеоложките центрове, като Велинград и Сандански.

Вижте още

Последното тримесечие на 2016 г. било най-силното за имотния пазар у нас от 8 години

admin

Нов случай на морска почивка превърната в кошмар: Жертви на измамата с квартири фантоми

А. Стойковa

Тръба от Турски поток може да влезе в България

ivan

Напишете коментар