Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Синдикатите предупреждават за недостиг на въглища за централите от Марица-изток

Има реална опасност от недостиг на въглища за централите от комплекса „Марица-изток“ през зимата. Това каза за БНР председателят на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“ в комплекса Генчо Генчев. Същевременно задълженията на ТЕЦ „Марица-изток“ 2 и „Брикел“ към мините са станали общо 120 милиона лева.

Според БНР основната причина „Мини Марица-изток“ да са затруднени да осигурят суровината за работата на централите е, че продават въглищата под себестойност и нямат достатъчно пари за инвестиционната си програма и ремонтните дейности. Генчо Генчев посочи, че до момента загубите са 19 милиона лева.

Но над 137 милиона по-малко ще постъпят в дружеството, което от своя страна дава една несигурност в добива на въглища и „Мини Марица-изток“ няма да може да изпълнява това, което е предвидено да гарантира енергийната сигурност на страната.

Едва получили парите си от двете американски централи, към мините се трупат нови задължения. Големите задължения сега пък започнаха да трупат ТЕЦ „Марица-изток“ 2, която е на свободния пазар – близо 100 милиона за техните задължения, и „Брикел“ – и техните задължения са близо 20 милиона, казва председателят на миньорския синдикат към КТ „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“ Генчо Генчев.

С молебен за здраве и тържествено събрание днес ще бъде отбелязан Денят на миньора.

Вижте още

Столична община получава 151 млн. лв. за мащабни реконструкции в центъра на града

ivan

Болничните вече ще се изчисляват почасово, така и ще се заплащат

ivan

Поредна прогноза за повишаване на лихвите по кредитите в България

ivan

Напишете коментар