Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Млади хора ще се учат за нова работа с пари от бюджета

Над 8000 лица ще бъдат обучени със средства на държавния бюджет през 2019 г. в нови професионални компетентности по заявка на работодателя. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков при откриване на кръгла маса за дуалното и професионалното образование „Знам, мога, богат съм и щастлив“ в Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Министерството на труда и социалната политика се стреми да отговори на прогнозите за  търсене и предлагане на кадри на пазара на труда и да улесни избора за професионална реализация. Изискванията към уменията на работната сила непрекъснато нарастват и затова е нужно образованието и обучението да не приключват с напускането на университета, а да продължават през целия живот, посочи министър Петков.

За целта министерството разработва уеб базирана информационна система, чрез която всеки ще може да направи справка по предварително зададени критерии каква е реализацията и средната работна заплата за съответна икономическа дейност, група професии, степен на  образование. Прогнозите на МТСП за пазара на труда до 2032 г. показват, че се очаква да има недостиг на кадри със средно професионално образование.

Образованието е един от най-важните приоритети за правителството, каза вицепремиерът Томислав Дончев на същата дискусия. Той добави, че трябва да се промени отношението към образованието. „Образованието е възможно най-добрата инвестиция“, изтъкна Томислав Дончев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че дуалното и професионално образование е важно, защото възможността да се обучи човек в професия, дава самочувствие и свобода. „Свободата е най-важното нещо, което дава професията“, допълни Фандъкова. По думите й моделът на дуалното образование е едно най-големите възможности за България. Тя благодари на правителството, че продължава реформата в образованието, като съществена част от тази реформа е развитието на професионалното образование. Фандъкова посочи, че в София вече има 5 професионални гимназии, които работят по модела за дуалното обучение.

Министърът на икономиката Емил Караниколов коментира, че без наука и образование няма как да има работеща икономика и държава. Според него дуалното обучение дава възможност на човек да разбере дали може да прави нещо, което да го удовлетворява. „Всеки един човек, който инвестира в правилното за него образование и възможности, скоро ще получава по-добри доходи, защото бизнесът търси висококвалифицирани хора“, добави министър Караниколов.

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че има недостиг на работна сила. Най-голям е в техническите професионални направления, които са с профил математика и природни науки. Поради тази причина е преструктуриран приемът в системата на висшето образование и е предоставено и допълнително финансиране на професионалните гимназии за тези специалности, а от тази година са планирани да се предоставят и допълни стипендии. Образователният министър изтъкна, че вече е започнала дуалната форма на обучение. Преди 4 години, в първата година, са се включили 300 ученици, докато тази година те са близо 3 000, но според министър Вълчев това все още не е достатъчно. Планирани са средства от държавния бюджет, които са предназначени за стипендии на учениците, които се обучават в дуалната форма.

Вижте още

С до 10% е вероятно да поскъпне златото

leni

40% от домакинствата в България живеят в пренаселени домове

ivan

Еврокомисията повиши очакванията си за растежа на българската икономика

ivan

Напишете коментар