Invest Build Media
Инвестиции

Монтират у нас суперкомпютър като в НАСА

В България ще бъде изграден суперкомпютър, мощен колкото този в американската космическа агенция НАСА, стана ясно днес от изявления на европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел, премиера Бойко Борисов и ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия Роберто Виола. Тримата се срещнаха в Министерския съвет и по-късно се обърнаха към медиите.

По този начин България ще бъде една от осемте държави, в които ще заработи европейски суперкомпютър на световно равнище.

По думите на Габриел суперкомпютрите работят в полза на хората и децата, защото позволят много бързо да се правят изследвания, свързани с ваксините и лекарствата. Те допринасят и за привличане на инвестиции. В автомобилостроенето Мария Габриел даде пример, че ако за направата на една нова кола и платформата й са необходими поне 60 месеца, със суперкомпютъра това време се редуцира на 24 месеца. Тя уточни, че общата инвестиция е 1 млрд. евро, от тях 486 млн. евро са предоставени от Европейската комисия. Останалите са от държавите-членки и частните партньори. Конкретно проектът за България струва 18 млн. евро, като 12 са българско финансиране, а останалите 6 милиона са от ЕК, посочи Мария Габриел. Тя добави, че до края на 2020 г. този суперкомпютър трябва да заработи.

Ръководителят на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия Роберто Виола добави, че тази инвестиция е най-голямата на Европейския съюз в България по отношение на научната инфраструктура. По думите му този компютър, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в центъра на НАСА. „Това ще бъде най-мощният суперкомпютър в Източна Европа“, изтъкна Роберто Виола.

Роберто Виола уточни, че този суперкомпютър има три основни сфери на приложение. Хората ще имат по-добро разбиране за болести, които днес не могат да бъдат излекувани, давайки пример с рак и други дегенеративни болести. Освен това той ще помогне на голямата индустрията, малките и средни предприятия и отбраната. Ще има възможност за въвеждане на изкуствен интелект. Суперкомпютри се използват за по-добро разбиране за това как да се работи за т. нар. „точно селско стопанство“. Чрез него могат да се предвижда торнадо, гръмотевични бури и земетресения. Българският суперкомпютър ще работи в мрежа с всички европейски компютри. В момента има осем много големи компютри, обясни още ръководителят на Генерална дирекция „Свързаност“ към Европейската комисия.

Министър-председателят Бойко Борисов обяви, че в този център ще работят предимно българи. Той ще бъде изграден в Технопарка. Борисов коментира, че този суперкомпютър ще бъде приложим във всички сфери. Според него този суперкомпютър ще даде и огромни възможности в страната ни. Чрез него ще може да бъдат тествани детайли от автомобили, мостове и сгради. Той ще създаде огромни възможности и в здравеопазването. Суперкомпютърът ще работи 24 часа в денонощието, допълни той.

Премиерът Борисов изтъкна, че в Източна Европа няма подобни машини, което извежда България в съвсем нова роля в сферата на иновациите, науката и високите технологии. „Всяко нещо може да бъде тествано по най-добрия начин и гарантирано за пазара, така че внедряването да стане възможно най-бързо“, изтъкна Бойко Борисов. Машините на този суперкомпютър ще бъдат разположени в Технопарка, уточни той.

Вижте още

Къде се намират най- изгодните жилища в София

viktoria

Вече можем да осиновяваме части от планината

admin

Нови трамваи се движат от днес по линия номер 1 в София

admin

Напишете коментар