Invest Build Media
Инвестиции

Петър Илиев в оставка: Оставям НЕК в много добро финансово състояние

В петък Българският енергиен холдинг съобщи, че ще има промяна в ръководството на Национална електрическа компания (НЕК). С решение на Съвета на директорите беше извършена промяна в ръководния състав на „Национална електрическа компания“ ЕАД, като на мястото на Петър Илиев, като член на СД и изпълнителен директор, застава Иван Йончев.

Днес от НЕК проведоха пресконференция, на която се изказа освободеният от поста изпълнителен директор Петър Илиев. Той заяви, че оставя компанията в много добро финансово състояние и коментира, че отстраняването му е в резултат на това, че има много недоволни от неговата честност и работа в интерес на гражданите.

По думите му, върху него са се опитали да окажат натиск различни институции, но той не се е поддал на този натиск. Според него подобни действия застрашават и националната сигурност, тъй като да блокираш свободния пазар на електроенергия „не е особено трудно и струва само 140 хил. лв.“

Целта на бившия изпълнителен директор на НЕК Петър Илиев била да ограничи напразното изнасяне на електроенергия и съответно пари от България, защото по този начин се намалява цената на тока в държави като Румъния, Унгария и Гърция.

Той заяви, че не е против да се изнася електроенергия, а е против при изнасянето ѝ да се изнасят и пари, които биха били в полза на България.

По време на изявлението беше изяснено, че цената, която КЕВР определя, е около 100 лева, а при нас тя е 3 пъти по висока. Според Петър Илиев, това е така, защото няма правила на пазара и всеки продава на себе си, а реално в България има дори излишен ток, който ние не използваме, и въпреки това страдаме от липса на ток.

Засегнат бе и въпросът за АЕЦ „Белене“, който вече от месеци се върти в общественото пространство. Петър Илиев поясни, че се очаква да има много сериозни оферти от Русия и Китай, но все още нищо не е окончателно, а се очаква и по-малки инвеститори да се включат, но няма яснота по въпроса.

На пресконференцията стана ясно, че всъщност Петър Илиев е разбрал за освобождаването от поста си чрез обаждане по телефона, докато е бил на почивка. След това не са му били дадени аргументи за това действие и той може само да предполага защо се е случило.

По думите му позицията на този пост е временна и той го е осъзнавал. Илиев увери, че въпреки последните събития, населението на България не е застрашено от липса на ток и перспективите за НЕК са много добри.

Вижте още

Продадоха китайски чайник на 250 г. за близо 3.5 млн. долара

admin

130 милиона ще вложи ЧЕЗ в развитие на мрежата за ток в Западна България

ivan

Ще се избира измежду няколко модела за реформа на здравното осигуряване

ivan

Напишете коментар