Invest Build Media
Имоти и строителство

ДНСК отново ще контролира малки строежи

Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) отново ще контролира малките строителни обекти освен големите. Това предлага Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) с промени в наредба №13 от 2001 г. за принудителното изпълнение на заповеди за премахване на незаконни строежи.

Текстовете са пуснати за обществено обсъждане. В мотивите си министерството посочва, че поправките са продиктувани от необходимост за „актуализиране, усъвършенстване и прецизиране на действащите разпоредби“.

През 2011 г. контролът върху незаконното строителство на малки обекти от четвърта, пета и шеста категория – жилищни и смесени сгради със средно и ниско застрояване, вили, сгради и съоръжения с площ до 5 хил. кв. м, недвижими културни ценности от местно значение, реконструкции, преустройства и т. н., беше поверен на общините. В правомощията на ДНСК останаха големите обекти от първа, втора и трета категория – промишлени единици, национални обекти, специфични строежи, пътища от републиканската пътна мрежа и други.

Мотивът беше, че общините имат по-голям капацитет да контролират сградите, които са на тяхна територия. През последните години обаче имаше редица случаи на незаконно строителство, в които общините не предприеха бързи действия за премахването им. Затова сега отново ДНСК ще отговора за бутането на незаконно построени малки сгради. Като с промените в наредбата се прецизира процедурата по избор на изпълнител за принудително събаряне на сгради, които не са премахнати доброволно от собствениците им.

С промени в наредба №2 от 2003 г. за въвеждане в експлоатация на строежите пък се предлага да се удължи двойно срокът за назначаване на държавна приемателна комисия, която да издаде Акт 16 за строеж. Комисията, която издава разрешение за ползване на сградите, може да откаже такова, ако не са съставени технически паспорт и сертификат за проектни енергийни характеристики, предвиждат още промените.

Вижте още

Милениалите ще движат пазара на недвижими имоти

leni

Падат ограниченията за движението на автомобили през тунел Витиня

ivan

МРРБ финансира с над 1,4 млн. лв. ремонта на ВиК мрежата в Лом за 2017 година

ivan

Напишете коментар