Invest Build Media
Инвестиции

Влошават се настроенията на инвеститорите в еврозоната

Настроенията на инвеститорите в еврозоната отбелязват първи спад от четири месеца насам през февруари на фона на страховете, че Китай няма да може да ограничи епидемията от коронавирус.

Индексът на Sentix отбелязва спад от 7,6 пункта през януари до 5,2 пункта за февруари. Стойностите обаче са над прогнозираните от Ройтерс за 4,1 пункта.

Лекото понижение отразява факта, че според инвеститорите икономическите щети от епидемията засега са ограничени предимно в Китай, посочва управляващият партньор в Sentix Манфред Хюбнер, според когото представянето в САЩ дава стимул на световната икономика.

„Епидемията от коронавирус и последвалите драстични мерки, предприети от китайското правителство, хвърлят сянка върху икономическите прогнози“, посочва Хюбнер. „За щастие засега ефектът е ограничен“, допълва той.

Но според Хюбнер отрицателните ефекти ще бъдат много по-големи, ако „през идните дни“ не стане ясно, че разпространението на вируса е било ограничено.

Подиндексът за очакванията на инвеститорите в еврозоната също отбелязва спад до 6,5 от 9,8 пункта.

И докато настроенията в Азия и еврозоната се влошават, то картината е съвсем различна в САЩ, където се наблюдава устойчивост на представянето, показват данните. Индексът за най-голямата икономика в света нараства до 20,3 пункта от 15,9 пункта през януари – най-високото му ниво от ноември 2018 г.

 

снимка: архив Ройтерс, източник: investor.bg

Вижте още

Булгаргаз заплашен със запориране на сметки заради дълг към британски инвеститор

ivan

Росен Желязков ще следва управленската програма на правителството

ivan

Таксите за роуминг между държавите от Западните Балкани падат до края на годината

ivan

Напишете коментар