Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Най-забележителните врати в света

Светът е пълен със забележителни сгради и техните врати са тази част, която ги прави уникални и незабравими! В тази статия ще ви дадем възможност да разгледате едни от най-красивите сгради и техните врати.

Врата Номер 10

Врата „номер 10” се намира в Англия, град Уестминстър на 10 Downing Street. Това е сградата на изпълнителната власт на британското правителство. На това забележително място живее и министър-председателят на Англия.

Врата Number 10 е изцяло черна с остъкление в горната част и красива метална решетка, боядисана в бяло. Моделът на вратата не се е променил съществено от създаването на сградата през 1772 г. с единствената разлика, че през 1991 г. е била заменена с модел от бронирана стомана!

Вратите на Колумб

Днес тези входни врати се намират в Ротондата в САЩ, но са транспортирани изключително трудно от Германия през 1863 г, заради Гражданската война в Америка. Вратите изобразяват съществени сцени от живота на Христофор Колумб от 1487 до 1506 г. – срещата му с крал Фердинанд, стъпването му в новия свят както и смъртният му одър. Вратата е изработена изцяло от бронз.

Вратите на Бастилията във Флоренция

Това са вратите на една от най-старите сгради във Флоренция! Изработени са изцяло от бронз и са неописуемо красиви! На вратите има 28 панела, 20 от които изобразяват живота на Св.Йоан Кръстител, а останалите 8 изобразяват осемте добродетели – надежда, вяра, благотворителност, смирение, твърдост, умереност, справедливост и предпазливост.

Входът на църквата „All Saints” в Wittenberg в САЩ

През 1760 г. църквата е била опожарена и разрушена по време на Седемгодишната война. Въпреки това, тя е била възстановена и през 1858 г. е била поставена нова бронзова врата! Вратата е била символ на протестантската реформация.

Входът на Уестминстърското абатство

Известно още като църква Св.Петър, това е една от най-известните сгради в Обединеното кралство, със съответно най-познатите за хората врати ! Това е мястото, на което често се използва за коронации, сватби и погребения от британските кралски особи. Вратите на абатството са създадени през 1050 г, което ги прави единствените запазени и до днес англо-саксонски  врати във Великобритания.

Вижте още

Конкурсът за площад Св. Неделя е спрян, ще има нови изисквания

ivan

Столична община ни пита за нашата визия за София

admin

Дом на колела, събран в 6 кв.м

leni

Напишете коментар