Invest Build Media
Имоти и строителство

Строители: Не искаме помощи, а да продължим да работим

Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП) иска държавата да създаде условия и възможност производствата, включително строителството, да продължат да работят в ситуацията на коронавирус при спазване на определени мерки.

Това става ясно от отворено писмо на асоциацията до премиера Бойко Борисов, министри, представители на местната власт в София, ръководители в банковия сектор и председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, разпространено до медиите.

Подобно мнение изказва и икономистът Петър Ганев от ИПИ, според когото най-важната антикризисна мярка в момента трябва да  е отварянето на Закона за мерките по време на извънредно положение. По думите му всякакви срокове и процедури са ненужно замразени чрез чл.3 и чл.4 от закона и макар да работи, строителството не може да започне нови проекти.

Именно затова строителните предприемачи настояват също за дигитализиране на административния процес и по-конкретно – за въвеждане на електронно разрешително за строеж, продължаване на банковото финансиране за населението и бизнеса и създаване на икономически съвет от доказани експерти, които да анализират текущата икономическа ситуация и да предложат адекватни мерки за оцеляване на икономиката.

„При спиране на административния и производствен процес ефектът за стопанството на страната ще е пагубен. Този негатив ще се изстрада както в обществен, така и в личен план. Ще се появи огромна маса от безработни граждани, за които държавата няма да има ресурс за социални помощи и осигуряване. Само в строителството са заети над 200 000 работници, които осигуряват препитанието на над 500 000 души. Няма да могат да се обслужват потребителските кредити, което ще доведе до блокиране в банковия сектор. Ще фалират много производства и стопански дейности, което драстично ще намали приходите към бюджета. Той от своя страна няма да може да изплаща пенсии и заплати. Няма да могат да се финансират жизнено важни сектори като здравеопазване, образование и вътрешна сигурност. Това ще доведе до истинска и комплексна криза в обществото – нещо, което заедно не трябва да позволяваме“, се казва в писмото на НАСП.

Строителните предприемачи изразяват готовност да дадат своя принос за справяне с кризата и допълват, че няма да пестят ресурси и средства за участие в мероприятия и дейности, помагащи в ситуацията. „Не по-малък принос ще бъде да не се поддаваме на паника и чувство за лична безопасност и просперитет, а да продължим производството, същевременно стараейки се да запазим работните места, които сме създали“, посочват от НАСП.

„Ние като браншова организация не искаме държавна помощ, която в тези времена ще е много по-необходима другаде. Ние искаме да ни се позволи да продължим да работим и по този начин да сме полезни на държавата в тези трудни времена“, допълват от асоциацията.

Вижте още

Масово ще проверяват качеството на поставените дограми

ivan

Отварят някои булеварди на София, други ще затворят за ремонт

ivan

Откриха новопостроеното кръгово кръстовище в Благоевград

admin

Напишете коментар