Invest Build Media
Имоти и строителство

В Румъния смятат да принтират човешки органи

Първият в Румъния и Източна Европа биологичен принтер, който ще „принтира“ човешка тъкан, е проектиран и осъществен в западния град Тимишоара. В скоро време предстоят тестове в центъра на медицински изследвания ОнкоДжен, съобщават в. „Адевърул“ и БТА.

Президентът Клаус Йоханис, който беше на посещение в главния град на областта Банат в понеделник, заяви в края на визитата си, че е открил редом с „университетската Тимишоара“ и „културната Тимишоара“, също и една „научна Тимишоара“.

„Тимшоара е град на иновациите и конкурентноспособността“, заяви Йоханис на излизане от центъра за медицински изследвания ОнкоДжен, изграден в резултат на инвестиция от 12 милиона евро (от еврофондове) и открит миналата година.

Президентът беше изненадан да научи, че в седалището на ОнкоДжен в Тимишоара се работи по осъществяването на първия биопринтер в Румъния и в Източна Европа.

Макар да изглежда излязъл от научнофантастичните филми, този принтер ще „принтира“ човешка тъкан, а напредналата технология ще позволи произвеждането от стволови клетки на уши, нос, кожа, кръвоносни съдове и органи, отбелязва изданието.

Ръководителите на проекта от компанията Symme3D, които са реализирали, също за първи път в Румъния, принтери за смола (пластмаса) и за метал, казват, че продължават възходящата тенденция, започната още от създаването на фирмата. „Сега подготвяме за първи път в Румъния 3D биологичен принтер, сто процента румънски“, казва Калин Брандабур, изпълнителен директор на фирмата.

Той уточнява, че заедно с медиците и изследователите от научния център в Тимишоара работят по проект за принтиране на първо време на хрущяли, които са слабо кръвоснабдени, „а след като опитът ни нарасне и в зависимост от резултатите, постигнати при нос, уши, колена, можем да преминем и към принтиране на кожа, малки кръвоснабдени органи и кръвоносни съдове“.

„В немного далечно бъдеще ще принтираме и функционални органи, бъбреци, мускули, големи тъкани за случаите на пациенти с тежки изгаряния“, добави още Брандабур.

Вижте още

Наблюдава се спад и в броя на разрешителните за строеж

leni

Съдебно решение отново забавя старта на строежа на Турски поток в България

ivan

Общината в София прекрати обществени поръчки за 42 млн. лв. за ремонти

ivan

Напишете коментар