Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Домовете на кралете

Крале, принцове, принцеси, графове и пр. – има ги и в реалния живот, не живеят през 9 планини в 10-та, може би не яздят, за да стигнат до любимата си…но все пак живеят в дворци.

Говорейки за кралски резиденции, най-вероятно първото, което ви хрумва, е дворецът Бъкингам.

Но това съвсем не е най-впечатляващият дворец, в който живеят кралските особи на дадена страна. И зад тях стоят не по-малко интересни факти.

Например Кралският дворец Drottningholm в Швеция е отворен за посетители целогодишно. А Императорският дворец на Япония рядко е достъпен за широката публика.

Вижте някои от най-забележителните кралски резиденции:

Дротнингхолмският кралски дворец в Стокхолм

Той има 600 стаи и е постоянната резиденция на шведското кралско семейство от 1981 г. В него са разположени пет музея и дворецът театър Дротнингхолм – единственият театър от 18 век в света, който все още използва оригиналните си съоръжения.

Южните стаи са запазени за кралското семейство, но останалите места в замъка са отворени целогодишно.

Дворецът на принца в Монако

Дворецът на принца в Монако е построен като крепост през 1162 г. Принц Албер II и принцеса Шарлийн живеят тук с децата си. Обиколките на двореца са възможни от 2 април до 15 октомври, а смяната на караула се случва всеки ден в 11:55 ч.

Кралският дворец в Мадрид

Това е един от най-големите дворци в Западна Европа с 3000 стаи. Кралският дворец е официалната резиденция на краля и кралицата, където те работят и посрещат гости. Обиколките на двореца са достъпни целогодишно, но са с различни летни и зимни часове .

Испанското кралско семейство обаче живее в Заруела

Той датира от 1600-те. Крал Хуан Карлос I и кралица София се преместват там през 1962 г. и досега живеят там. Сегашните владетели на Испания – крал Фелипе VI и кралица Летисия Ортис Рокасолано, живеят в съседно имение.

Кралският дворец в Осло, Норвегия

Той е официалната резиденция и главен офис на кралското семейство, откакто крал Оскар I се премести там през 1849 г. Той има 173 стаи, включително зала за птици, банкетна зала и камарата на Съвета, където кралят председателства държавния съвет. Дворецът е отворен за хората през летните месеци.

Дар ал Макзен – кралският дворец на Мароко

Резиденцията е отворена само за поканени гости, но входните порти на двореца и позлатените бронзови врати са достъпни за разглеждане. Дворецът е построен през 1864 г., за да замени стар дворец, построен от султан Мохамед IV.

Настоящият монарх на Мароко – крал Мохамед VI, използва Дар ал Махзен като основна официална резиденция. Смята се, че е разведен с принцеса Лала Салма , за която се оженил през 2002 г., въпреки че от двореца няма официално потвърждение.

Вижте още

Идеи: как да имаме всичко в малко жилище

leni

Тоталната промяна на руско жилище и впечатляващият интериор

leni

ЕБВР проявява интерес за инвестиции в инфраструктурни проекти в България

А. Стойковa

Напишете коментар