Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Хотел Opus в Дубай и зрелищният стъклен куб в средата (СНИМКИ)

Актуални снимки на хотел Opus в Дубай, проектиран от Zaha Hadid Architects, известен още като хотел ME Дубай, публикува архитектурния фотограф Лориан Гинитою. Новият набор от снимки показва сградата от различни ъгли през нощта и как се вписва сред другите сгради наоколо.

Opus 2

Opus е с площ от 83 300 кв. м. и се намира в района на Бурж Халифа, в близост до центъра и водния канал на Дубай. В центъра на сградата е оформена зрелищна празнота в свободна форма. Завършен през 2020 г., Opus е единственият хотелски проект на късната Заха Хадид, в който известната архитектка е участвала, преди да почине на 31 март 2016 г. Покойната Заха Хадид е проектирала цялостно сградата, включително интериора. „Изследвайки баланса между плътно и празно, непрозрачно и прозрачно, вътрешно и външно, дизайнът бе представен от Заха Хадид през 2007 г. и е единственият хотел, в който Заха Хадид създава архитектурата и интериора“, споделят от Zaha Hadid Architects в описанието на проекта.

Opus 3

Opus е проектиран като две отделни кули, които са обединени в едно цяло – под формата на куб. Кубът е разяден в центъра му, създавайки празнота в свободна форма, която е отличителен самостоятелен елемент на дизайна. Двете половини на структурата са свързани от четириетажен атриум на нивото на земята, както и от асиметричен триетажен мост с ширина 38 метра на височина 71 метра над земята. „Точната ортогонална геометрия на елементарния стъклен куб драматично контрастира с флуидността на осеметажното празно пространство в центъра му“, обясни Кристос Пасас, директор на проекта в Zaha Hadid Architects.

Opus 4

Прозорци с двоен стъклопакет съдържат защитно покритие против ултравиолетови лъчи с огледален ефект за намаляване улавянето на слънчевата топлина. Високоефективните прозорци се състоят от 8 мм нискоемисонно стъкло, 16-мм кухина между стъклата и 2 слоя прозрачно 6-мм стъкло с 1,52 мм поливинилбутирал (PVB) ламинат. Фасадата на празнината е с площ от 6000 кв. м. и е съставена от 4300 индивидуални единици от плоско, огънато или двойно огънато стъкло. Тази извита фасада е проектирана с помощта на цифрово 3D моделиране, което идентифицира специфични области, за които се изисква закалено стъкло. През деня фасадата на куба отразява небето, слънцето и околния силует. През нощта празнотата се осветява от динамично LED осветление от индивидуално контролирани светодиоди, инсталирани във всеки стъклен панел.

Opus 5

Мебели от Zaha Hadid Design са монтирани в целия хотел, включително дивани Petalinas и табуретки Ottomans във фоайето, изработени от материали, които осигуряват дълъг жизнен цикъл, и могат да бъдат рециклирани. Във всяка спалня има легла Opus. Апартаментите разполагат с комбиниран диван Work & Play с бюро. Баните инкорпорират колекцията Vitae, проектирана от Заха Хадид през 2015 г. за Noken Porcelanosa.

Opus 6

Хотел ME Дубай разполага със 74 стаи и 19 апартамента. Освен хотела, в сградата Opus се помещават офиси, ресторанти, кафенета и барове, включително ROKA – модерен японски робатаяки ресторант и MAINE Land Brasserie.

Сензори в цялата сграда автоматично регулират вентилацията и осветлението въз основа на присъствието и работното натоварване, за да пестят енергия. Хотелът ME Дубай прилага  инициативите на Meliá Hotels International за устойчиви практики. В хотела не се предлагат пластмасови бутилки. Гостите получават бутилки за вода от неръждаема стомана за използване по време на престоя, които да доливат от диспенсъри за питейна вода, разположени навсякъде в хотела. За да се сведат хранителните отпадъци до минимум, в хотела липсва бюфет. Доколкото ги има, органичните отпадъци се компостират.

Вижте още

Град върху покрив – вижте как изглежда

leni

Главният архитект на София: Защитихме междублоковите пространства на София

ivan

Идеи за дома за феновете на Game of Thrones

leni

Напишете коментар