Invest Build Media
Имоти и строителство

В Младост свикват местен референдум за спиране на строителството в зелени площи

Инициативният комитет на протестиращите срещу застрояването на район „Младост“ в София обяви, че започва процедура по свикване на местен референдум, за да се наложи мораториум на строителството в зелени площи, паркове, детски площадки и междублокови пространства.

Гражданите на „Младост“ настояват за мораториум на строителството в района до промяна на Общия устройствен план на София. Исканите промени трябва да гарантират запазването на всички съществуващите зелени площи, уточни Деси Иванчева.

Този референдум е много важен. Оттук зависи дали самите управляващи ще разберат болката на втория по големина квартал. Дали ще ни чуят или пак ще си направят просто предизборната агитация. „Изгрев“, „Оборище“, „Гео Милев“, „Слатина“, „Люлин“, всичките ни подкрепят и са солидарни, че правим това нещо. И да може вече всеобщо по кварталите да отворим ПУП-овете, да ги ревизираме. Ние също сме инвеститори. Ние също сме инвестирали не малка част за закупуването на апартаментите.

Вече месец и половина хората продължават да питат общината докога ще застроява детските площадки и градинките пред блоковете им. Освен за законосъобразност, жителите вече започват да задават въпроси и за целесъобразност – как общината заменя имотите, които би трябвало да са общи.

Ние също сме инвестирали не малка част за закупуването на апартаменти, не малка част за изплащането на данъците. Всичките сме инвеститори на цяла София.

И жителите на кв. „Изгрев“ протестираха вчера, заради извършваната от година сеч в Борисовата градина. Преди това Столичната община обяви, че става дума за санитарна сеч. Хората от квартала обаче сигнализират, че зад изсичането на 30 на сто от дърветата стоят съвсем други мотиви, изграждането на паркинги.

Протестите в район „Младост“ срещу застрояването на зелени площи и детски площадки доведоха до оставката на районния кмет Цвета Авджиева, след като ГЕРБ свали политическото си доверие от нея. Те започнаха през август. В средата на месеца Авджиева напусна след скандал за застрояването на междублоково пространство в квартала.

Въпреки това още тогава хора от района бяха на мнение, че оставката реално нищо не решава на този етап. Те искат да си запазят зелените площи и детските градини. Жителите са внесли и жалба до административния съд, с която обжалват разрешението за строеж на тяхната полянка. Столичният общински съвет избра с тайно гласуване Деница Николова за временно изпълняващ длъжността кмет на „Младост“ след оставката на Авджиева.

Само жители с адресна регистрация в „Младост“ ще могат да се подпишат за свикването на референдума, уточниха от инициативния комитет „За зелен Младост“. По закон срокът за събирането на подписите е три месеца.

Предложението за референдум съдържа два въпроса.

– „Подкрепяте ли да се приемат изменения в Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост 1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3, Младост 4, които да не позволяват ново застрояване на съществуващите зелени площи, междублокови пространства, терени с разположени съоръжения за игра на деца, паркинги и погранични на парковете територии“.

– „Подкрепяте ли да се обяви мораториум върху издаването на разрешения за строеж и започващо строителство в район Младост на Столична община, област София – град, до промяна на Общия устройствен план и Подробните устройствени планове на Младост1, Младост 1А, Младост 2, Младост 3 и младост 4“.

От инициативния комитет заявиха, че гражданите нямат против строежите, които вече са започнати и ще завършат. Членовете на комитета намирали царевици и метли по колите си, но се опитвали да не го приемат като заплаха или подигравка, а – шеговито.

Вижте още

Три пъти повече пътища ще ремонтират с приходите от тол системата

ivan

Регионалният министър се оплака от ветото на президента за оценките по ОВОС

ivan

Без акт 16 ще са сгради без достъп за хора с увреждания, от 2018 г.

ivan

Напишете коментар