Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Регистрират сериозен спад на износа на ток

Въпреки очакванията, че летните жеги ще неутрализират спада в износа на ток от България данните сочат друго. Към началото на септември експортът намалява с 45,7 на сто на годишна база.

Причината за това е, че в региона предлагането е високо и съответно цените – ниски. Основен конкурент на България е Румъния. Това съобщава в днешния си брой „Капитал daily“.

Така годината със сигурност ще е по-слаба от 2015 г., когато нетният ръст в износа беше 11%, отбелязва изданието.

Причината за спада в износа, от една страна, са ниските цени на горивата, които пряко свалят тока от газовите централи, и голямото предлагане, обобщи пазарната среда Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България. Но неговите наблюдения през последните месеци сочат, че заради леко повишената цена в региона българският износ става по-конкурентен.

В същото време се наблюдава спад и в потребеното количество електроенергия на вътрешния пазар – с малко над 2%. При положение че икономиката расте, това би следвало да значи, че предприятията и/или домакинствата са станали поне малко по-енергийно ефективни. Влияние оказва и меката зима, заради която домакинствата са консумирали по-малко ток.

Производството на електроенергия също спада – с 12,28 на сто към септември. При възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) най-сериозно това се вижда при големите водноелектрически централи, които са собственост на Националната електрическа компания (НЕК – с 29,4%. При останалите ВЕИ най-голямо намаление има при вятърната енергия, докато при слънчевата то е минимално. Производството на енергия от биомаса е единственото, което отбелязва значителен ръст, дължащо се на пуснатите нови мощности.

Спадът на производството се отрази негативно и върху резултатите на основните държавни производители за полугодието НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, което ще се види и в годишните им резултати.

През 2015 г. регулаторът е лицензирал 18 нови дружества за търговия с електроенергия, с което общият им брой става 144. Крайните клиенти, които са сменили доставчика си към края на 2015 г., са 13,4 хил. лв.

Вижте още

Удариха първа копка на нов разпределителен център на JYSK край София

ivan

Пет хотела и десет завода за над милион лева на длъжници отиват на търг

leni

Разликата в заплащането между жените и мъжете в България намалява до 13,6%

ivan

Напишете коментар