Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Регистрират сериозен спад на износа на ток

Въпреки очакванията, че летните жеги ще неутрализират спада в износа на ток от България данните сочат друго. Към началото на септември експортът намалява с 45,7 на сто на годишна база.

Причината за това е, че в региона предлагането е високо и съответно цените – ниски. Основен конкурент на България е Румъния. Това съобщава в днешния си брой „Капитал daily“.

Така годината със сигурност ще е по-слаба от 2015 г., когато нетният ръст в износа беше 11%, отбелязва изданието.

Причината за спада в износа, от една страна, са ниските цени на горивата, които пряко свалят тока от газовите централи, и голямото предлагане, обобщи пазарната среда Мартин Георгиев, председател на Асоциацията на търговците на електроенергия в България. Но неговите наблюдения през последните месеци сочат, че заради леко повишената цена в региона българският износ става по-конкурентен.

В същото време се наблюдава спад и в потребеното количество електроенергия на вътрешния пазар – с малко над 2%. При положение че икономиката расте, това би следвало да значи, че предприятията и/или домакинствата са станали поне малко по-енергийно ефективни. Влияние оказва и меката зима, заради която домакинствата са консумирали по-малко ток.

Производството на електроенергия също спада – с 12,28 на сто към септември. При възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) най-сериозно това се вижда при големите водноелектрически централи, които са собственост на Националната електрическа компания (НЕК – с 29,4%. При останалите ВЕИ най-голямо намаление има при вятърната енергия, докато при слънчевата то е минимално. Производството на енергия от биомаса е единственото, което отбелязва значителен ръст, дължащо се на пуснатите нови мощности.

Спадът на производството се отрази негативно и върху резултатите на основните държавни производители за полугодието НЕК, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“, което ще се види и в годишните им резултати.

През 2015 г. регулаторът е лицензирал 18 нови дружества за търговия с електроенергия, с което общият им брой става 144. Крайните клиенти, които са сменили доставчика си към края на 2015 г., са 13,4 хил. лв.

Вижте още

Имотен експерт: 8-9% е ръстът в цените на имотите тази година

admin

Центърът за градска мобилност работи по разширяването на зелената зона в столицата

ivan

Енергетици протестираха в София в защита на въгледобива

ivan

Напишете коментар