Invest Build Media
Туризъм и Екология

Как туристическите дестинации се подготвят за сезона по време на пандемия?

Планове за лято 2020 година ще се правят в движение. Въпреки коронавируса обаче много туристически дестинации вече се подготвят за сезона.

Някои експерти са скептично настроени и съветват хората да си останат у дома. Президентът на Световния лекарски съюз Франк Улрих Монтгомъри смята, че германските граници трябва да останат затворени и в двете посоки – както за влизащи, така и за излизащи туристи. „От здравословни съображения би било най-добре, ако хората си останат там, където живеят“, иска той.

Контролирано възобновяване на туризма

Но германският външен министър Хайко Маас преди дни пледира за „контролирано възобновяване на туризма“ през лятото. Предпоставка за това са координираните действия на държавите от Общността, заяви Маас след видеоконференция с колегите си от десетте най-важни туристически дестинации за германските граждани, сред които е и България. Министърът обяви, че смята да отмени предупреждението за пътуване в чужбина от 15 юни. На негово място обаче ще бъдат приети индивидуални указания, отнасящи се за всяка страна поотделно, в които ще се обръща внимание на конкретните рискове.

Засега обаче e твърде рано да се каже в кои страни ще е най-добре да се прекара лятната почивка. Според германския външен министър и бездруго никой не бива да смята, че бързото връщане към туристически пътувания, като тези отпреди пандемията, ще бъде възможно. Във всички европейски страни, които приемат множество чужди туристи, през лятото ще има ограничения – например по плажовете, в ресторантите и в градовете.

Няколко германски издания обръщат внимание на подготовката на България за летния сезон и мерките за сигурност, които се приемат.

По дългите плажове на Черноморието вече са разположени шезлонги на голямо разстояние. Навсякъде ще има и пълнители с дезинфекционен препарат. Цитирани са думите на министърката на туризма Николина Ангелкова, според която хотелите вече спазват мерките за хигиена и са готови да приемат туристи.

Германската общественоправна телевизия АРД коментира: „Туристическият бранш в България зависи и от туристите, които пристигат със самолет от чужбина. Туристическата индустрия е от изключително важно значение за страната: секторът създава близо 12% от БВП на страната. В него са заети 11% от всички трудещи се.“

Как е в Гърция и Турция?

В една от съседките на България – в Гърция – вече откриха плажовете. Разрешени са и пътуванията до всички населени места в страната, вкл. и до о-в Крит. До по-малките острови ще може да се пътува от края на май нататък. Засега пристигащите от чужбина трябва да спазват 14-дневна карантина. От 1 юли туризмът в страната ще заработи на пълни обороти, обяви премиерът Мицотакис, цитиран от Дойче веле.

Турция също разхлабва мерките. В момента има ограничения за пътувания само до 15 града, вместо до 31, както беше досега. В страната се надяват от началото на юни да приемат чуждестранни гости. Хотелите и ресторантите ще работят, като спазват строги мерки за хигиена. На международните летища – например в Анталия, ще се правят тестове за коронавирус.

Пътувания до любимата на мнозина Испания засега по-скоро не бива да се предприемат. Правителството в Мадрид обяви, че най-рано от края на юни ще има истинско отваряне на границите за туристи. Дори на самите испанци дотогова ще остане забранено да пътуват до всички части на страната. Майорка и останалите острови се надяват, че туристическото лято там ще започне малко по-рано, отколкото в контитенталната част на Испания.

Прочети още на: https://www.dnes.bg/koronavirus/2020/05/20/kak-turisticheski-destinacii-se-gotviat-za-sezona-vypreki-koronavirusa.450429

Вижте още

Туристите на агенция Томас Кук ще се преориентират към Куба и България

admin

Нептун – Равадиново посрещна официално лято 2019

ivan

Екскурзоводи получиха професионални удостоверения за правоспособност

ivan

Напишете коментар