Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Как да оползотворим напълно дворното пространство?

Ако разполагате с двор, пролетта е най – подходящото време да се пренесете на открито. Не, нямаме предвид да спите в градината, въпреки че и това е възможно когато търсите прохлада в горещите, летни нощи. Със сигурност обаче бихте могли да готвите, да се храните, да посрещате гости, да гледате телевизия, да си почивате и дори да работите там.

Как да организирате откритото пространство така че да го направите част от къщата и да се превърне в удобно местенце за прекарване на времето?

Лятната кухня

Кухнята на открито може да бъде истински рай за топлия сезон. Тя може да ви вдъхнови за нови кулинарни подвизи, да приюти вашите гости, да се превърне в притегателен център за организиране на партита и в най – обитаваното място в къщата през лятото.

Лятната кухня включва работен плот, мивка, барбекю или друг вид готварска печка, навес, трапезна маса и столове или пейки. Тя трябва да съдържа всички необходими комуникации за да бъде приготвянето на храната лесно и удобно.

Верандата

Верандата е многофункционално кътче, традиционно за разширяване на използваемата жилищна площ. Тя може да бъде изградена сравнително лесно без да се налага вътрешен ремонт, което няма да наруши комфорта ви. Верандата трябва да бъде оборудвана с навес, а обзавеждането й е по ваше усмотрение. Най – често на нея се разполага мека мебел, хамак, люлка, маса за хранене, телевизор.

Беседката

Беседката обикновено е отделена от къщата и се намира в един от ъглите на двора. Тя, подобно на верандата може да бъде организирана като зона за отдих или хранене. Възможно е да е съчетана с лятна кухня или да бъде близо до нея.

Обзавеждането и декорирането на беседката зависят от вашите желания и стилът на дворът. Важното е да се организира уютно пространство, подхождащо на околния ландшафт и създаващо приятна атмосфера.

Перголата

Перголата е градински елемент, наподобяващ арка, който се състои само от странични колони и напречни греди. За разлика от беседката, тя няма стени и плътен покрив. Може да бъде свободностояща или прикрепена към сграда. Често е покрива с пълзящи растения. Тя създава приятна зона за почивка. Когато е покрита с увивни растения, перголата създава свой собствен благоприятен микроклимат като предпазва обитателите си от слънце, прах, шум, вятър.

Вътрешния двор

Вътрешния двор представлява открито пространство, което е заградено частично или напълно от една или повече сгради. Той служи за отдих на чист въздух в условията на уединение и сигурност. Ако къщата го обгражда само частично, то останалата му част бива отделена от съседния двор посредством достатъчно висок зид. Така се постига истинско уединение и релакс. Обикновено е оборудван с кът за отдих и хранене. Елементи от дизайна му могат да бъдат фонтани, чешма, езерце, люлка, хамак, пейка, алпинеум.

Вижте още

Банята в Банкя отново връща блясъка си (СНИМКИ)

leni

Енергийният министър: Проучваме за газова връзка с Македония

ivan

ЕБВР проявява интерес за инвестиции в инфраструктурни проекти в България

А. Стойковa

Напишете коментар