Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

С дарения на пловдивчани възстановиха Чалъковата къща в Стария Пловдив

Със собствени средства и с труда на членовете си сдружението с нестопанска цел „Тракия“ възстанови Чалъковата къща в Стария Пловдив. Работата по възстановяване на дома на Чалъковия род се посвещава на „Пловдив – европейска столица на културата 2019 година“. Това съобщиха от сдружението. Цялостната възстановка на Чалъковата къща е извършена по проект, одобрен и контролиран от община Пловдив.

Къщата е собственост на община Пловдив, но по време на Възраждането е била притежавана от известния род на Вълко и Стоян Чалъкови и от днес отвори врати за туристи. Кметът на Пловдив Иван Тотев пожела на дарителите да поддържат дома така, както изглежда в момента и веднъж в годината да припомнят на пловдивчани за Чалъковци, без които освобождението ни щеше да закъснее поне с 50 години. В Пловдив няма улица на името на Големи Вълко Чалъков, а той заслужава да го почетем по този начин, добави кметът.

Къщата беше много занемарена и възстановителните работи ни отнеха почти една година, каза Иван Попов, председател на сдружение „Тракия“. Общата стойност на ремонта е около 250 000 лева, в която сума не влиза цената на труда на доброволците от сдружението. Ремонтирани са всички помещения, покрива, както и градината, която придава на дома завършен и уютен вид. Най-деликатната част от възстановяването на дома са били полузаличените от времето и от човешката небрежност стенописи, които са възстановени за четири месеца от трима художници-стенописци – Атанас Камешев, Ангел Китипов и Кристина Кутлова.

Според директора на Историческия музей в града Стефан Шивачев в Стария Пловдив – на Таксим и на Джамбаз тепе – Чалъковият род е имал доста имоти, но всички, освен тази къща, са изгорели при пожари през вековете. В музейната експозиция ще бъде поставена и златната реплика на родовия пръстен на Чалъкови, който е служел за печат и се е предавал от баща на най-големия син.

Мебелите в Чалъковата къща са изцяло от времето на Възраждането и са закупени от антикварни магазини. За гостите е подготвена и кратка писмена история на къщата и на рода, както и книгата на Христо Кесяков „Вълко и Стоян Тодорови Чалъкови – потекло, живот и дейност“, издадена през 1935 година.

Родът Чалъковци не произхожда от Пловдив, а от Копривщица, но именно в Пловдив оставят най-светлата си диря. Първи в Пловдив се установява през 1793 година Стоян Тодоров Чалъков, наречен Големи Стоян. През 40-те години на 19-и век Големи Стоян и синовете му събират за султана данъка върху овцете и зърнените храни от Тракия, Мизия и Шоплука. С даренията, прякото участие и наставленията на Големи Стоян са построени храмът „Света Богородица“ в Пловдив, епархийското училище „Св. Кирил и Методий“, както и храмове и манастири в цялата страна.

Братът – Големи Вълко идва в Пловдив през 1817 година и влиза в градската управа, като се занимава с уреждането на болниците, църквите и училищата. Става ктитор и надзорник на Рилския манастир, с негова помощ са изградени и възстановени храмовете „Св. Николай“ и „Св. Петка“ в Пловдив, както и „Св. Николай“ в Бачковския манастир. С негови дарения са построени училището и болницата към „Св. Петка“.

Снимки: plovdiv24.bg

chalykovata-kyshta-plovdiv-01 chalykovata-kyshta-plovdiv-02

Вижте още

Малко известните замъци на Бавария

admin

Ловна къща в западна Норвегия с жив покрив (СНИМКИ)

Най-добрата архитектурна снимка

leni

Напишете коментар