Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

С дарения на пловдивчани възстановиха Чалъковата къща в Стария Пловдив

Със собствени средства и с труда на членовете си сдружението с нестопанска цел „Тракия“ възстанови Чалъковата къща в Стария Пловдив. Работата по възстановяване на дома на Чалъковия род се посвещава на „Пловдив – европейска столица на културата 2019 година“. Това съобщиха от сдружението. Цялостната възстановка на Чалъковата къща е извършена по проект, одобрен и контролиран от община Пловдив.

Къщата е собственост на община Пловдив, но по време на Възраждането е била притежавана от известния род на Вълко и Стоян Чалъкови и от днес отвори врати за туристи. Кметът на Пловдив Иван Тотев пожела на дарителите да поддържат дома така, както изглежда в момента и веднъж в годината да припомнят на пловдивчани за Чалъковци, без които освобождението ни щеше да закъснее поне с 50 години. В Пловдив няма улица на името на Големи Вълко Чалъков, а той заслужава да го почетем по този начин, добави кметът.

Къщата беше много занемарена и възстановителните работи ни отнеха почти една година, каза Иван Попов, председател на сдружение „Тракия“. Общата стойност на ремонта е около 250 000 лева, в която сума не влиза цената на труда на доброволците от сдружението. Ремонтирани са всички помещения, покрива, както и градината, която придава на дома завършен и уютен вид. Най-деликатната част от възстановяването на дома са били полузаличените от времето и от човешката небрежност стенописи, които са възстановени за четири месеца от трима художници-стенописци – Атанас Камешев, Ангел Китипов и Кристина Кутлова.

Според директора на Историческия музей в града Стефан Шивачев в Стария Пловдив – на Таксим и на Джамбаз тепе – Чалъковият род е имал доста имоти, но всички, освен тази къща, са изгорели при пожари през вековете. В музейната експозиция ще бъде поставена и златната реплика на родовия пръстен на Чалъкови, който е служел за печат и се е предавал от баща на най-големия син.

Мебелите в Чалъковата къща са изцяло от времето на Възраждането и са закупени от антикварни магазини. За гостите е подготвена и кратка писмена история на къщата и на рода, както и книгата на Христо Кесяков „Вълко и Стоян Тодорови Чалъкови – потекло, живот и дейност“, издадена през 1935 година.

Родът Чалъковци не произхожда от Пловдив, а от Копривщица, но именно в Пловдив оставят най-светлата си диря. Първи в Пловдив се установява през 1793 година Стоян Тодоров Чалъков, наречен Големи Стоян. През 40-те години на 19-и век Големи Стоян и синовете му събират за султана данъка върху овцете и зърнените храни от Тракия, Мизия и Шоплука. С даренията, прякото участие и наставленията на Големи Стоян са построени храмът „Света Богородица“ в Пловдив, епархийското училище „Св. Кирил и Методий“, както и храмове и манастири в цялата страна.

Братът – Големи Вълко идва в Пловдив през 1817 година и влиза в градската управа, като се занимава с уреждането на болниците, църквите и училищата. Става ктитор и надзорник на Рилския манастир, с негова помощ са изградени и възстановени храмовете „Св. Николай“ и „Св. Петка“ в Пловдив, както и „Св. Николай“ в Бачковския манастир. С негови дарения са построени училището и болницата към „Св. Петка“.

Снимки: plovdiv24.bg

chalykovata-kyshta-plovdiv-01 chalykovata-kyshta-plovdiv-02

Вижте още

Ето ги петте варианта за трасе на строежа на магистрала Струма през Кресненското дефиле

ivan

Библиотека, приличаща на космически кораб, събира 1,2 млн. книги

leni

План за Борисовата градина влиза за обсъждане в Столичната община

ivan

Напишете коментар