Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Изгубени градини на Хелиган – най-големият европейски проект за реставрация на ландшафт

Корнуол, в югозападната част на Англия, е вълшебно място, описано в приказките и легендите за крал Артур.

Именно тук се крият мистериозните Изгубени градини на Хелиган – най-големият европейски проект за реставрация на ландшафт, който обхваща 200 декара и е идеален за изследователи, любители на растения и романтици.

В Хелиган ще откриете много тайни, а една от тях е емблематичната скулптура, наречена „калната прислужница“, изработена с любов от местни художници -братът и сестра Пит и Сю Хил.

Скулптурата е поставена през 1997 г. и оттогава се е превърнала в неразделна част от разходката из изгубените градини, разказва profit.bg.

Калната прислужница е „жива“ скулптура. Това означава, че „дрехите“ и „косата“ й се променят със сезоните, когато тревата, бръшлянът и мъхът растат и след това изсъхват.

Тя има доста зелен и жизнен вид през пролетта и през лятото, но изглежда напълно различно през есента и зимата.

Калната прислужница, заедно с другата скулптура на Хил – Гигантската глава, са предназначени да внесат чувство на мистерия в Хелиган.

Мръсната прислужница е изработена чрез куха рамка от дървен материал и ветрозащитни мрежи, върху която е нанесена лепкава кал.

Лицето на скулптурата е направено от смес от кал, цимент и пясък. Първоначално то е покрито с кисело мляко, за да порасте мъх. Косата й и дрехите й са покрити с растителност, повечето от която е бръшлян.

Изгубените градини на Хелиган са създадени от семейство Тремайне през 18 век и са една от най-известните британски ботанически градини. Преди Първата световна война в тях работят 22 градинари.

Много от тях обаче заминават за фронта и градините запустяват.

Днес живите скулптури на Хил привличат хиляди посетители в 400-годишните градини всяка година.

Вижте още

„Спаси София“ излезе с нови предложения за ремонта на бул. „Дондуков“

ivan

Нестандартни идеи за осветителни тела

leni

Гл. архитект на София: Архитектурата е изкуството, с което се сблъскваме ежедневно

ivan

Напишете коментар