Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Изгубени градини на Хелиган – най-големият европейски проект за реставрация на ландшафт

Корнуол, в югозападната част на Англия, е вълшебно място, описано в приказките и легендите за крал Артур.

Именно тук се крият мистериозните Изгубени градини на Хелиган – най-големият европейски проект за реставрация на ландшафт, който обхваща 200 декара и е идеален за изследователи, любители на растения и романтици.

В Хелиган ще откриете много тайни, а една от тях е емблематичната скулптура, наречена „калната прислужница“, изработена с любов от местни художници -братът и сестра Пит и Сю Хил.

Скулптурата е поставена през 1997 г. и оттогава се е превърнала в неразделна част от разходката из изгубените градини, разказва profit.bg.

Калната прислужница е „жива“ скулптура. Това означава, че „дрехите“ и „косата“ й се променят със сезоните, когато тревата, бръшлянът и мъхът растат и след това изсъхват.

Тя има доста зелен и жизнен вид през пролетта и през лятото, но изглежда напълно различно през есента и зимата.

Калната прислужница, заедно с другата скулптура на Хил – Гигантската глава, са предназначени да внесат чувство на мистерия в Хелиган.

Мръсната прислужница е изработена чрез куха рамка от дървен материал и ветрозащитни мрежи, върху която е нанесена лепкава кал.

Лицето на скулптурата е направено от смес от кал, цимент и пясък. Първоначално то е покрито с кисело мляко, за да порасте мъх. Косата й и дрехите й са покрити с растителност, повечето от която е бръшлян.

Изгубените градини на Хелиган са създадени от семейство Тремайне през 18 век и са една от най-известните британски ботанически градини. Преди Първата световна война в тях работят 22 градинари.

Много от тях обаче заминават за фронта и градините запустяват.

Днес живите скулптури на Хил привличат хиляди посетители в 400-годишните градини всяка година.

Вижте още

През 2019 г. стартира създаването на новия градски център на Велико Търново

ivan

Ще има небостъргач на бул. България, реши Столичният общински съвет

ivan

Вижте как изглежда жилището на Кейт Мидълтън, продадено за 2 млн. британски лири

leni

Напишете коментар