Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Върнаха на общината в Пловдив къща „Ламартин“

Държавата се отказа от правото си да управлява къща „Ламартин” в Стария Пловдив в полза на общината, стана ясно от решенията на правителството.

Години наред Къщата на писателите, както още е известна, беше на управление от областния управител, но състоянието и буди тревога, предаде БГНЕС. Засега общината придобива това право за десет години.

Къщата на ул. „Княз Церетелев” 19 е построена през 1830 година от богатия търговец Георги Мавриди. През 1833 година за три дни в нея отсяда френският национален поет и виден политик Алфонс дьо Ламартин, когато се връща от Ориента. По някои данни той е бил болен и тук се е възстановил. След неговото гостуване, къщата става известна и като Ламартин. Тя е една от най-големите симетрични къщи в Стария град, в последните години срещу нея бе възстановена друга забележителна сграда – къщата Клианти, така че двете образуват интересен ансамбъл.

Обявена за паметник на културата, къща Ламартин дълги години беше творческа база на Съюза на българските писатели. Напоследък тя е доста занемарена, стана и обект на посегателства. С прехвърлянето и към община Пловдив се улеснява ремонтът и, за да се впише в културния календар на европейската столица на културата както подобава и както години наред е била известна.

Вижте още

Японски магистрален възел

Общината с нови мерки срещу натруфената външна реклама в София

ivan

Откриват нова руска катедрала и културен център в Париж

admin

Напишете коментар