Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Върнаха на общината в Пловдив къща „Ламартин“

Държавата се отказа от правото си да управлява къща „Ламартин” в Стария Пловдив в полза на общината, стана ясно от решенията на правителството.

Години наред Къщата на писателите, както още е известна, беше на управление от областния управител, но състоянието и буди тревога, предаде БГНЕС. Засега общината придобива това право за десет години.

Къщата на ул. „Княз Церетелев” 19 е построена през 1830 година от богатия търговец Георги Мавриди. През 1833 година за три дни в нея отсяда френският национален поет и виден политик Алфонс дьо Ламартин, когато се връща от Ориента. По някои данни той е бил болен и тук се е възстановил. След неговото гостуване, къщата става известна и като Ламартин. Тя е една от най-големите симетрични къщи в Стария град, в последните години срещу нея бе възстановена друга забележителна сграда – къщата Клианти, така че двете образуват интересен ансамбъл.

Обявена за паметник на културата, къща Ламартин дълги години беше творческа база на Съюза на българските писатели. Напоследък тя е доста занемарена, стана и обект на посегателства. С прехвърлянето и към община Пловдив се улеснява ремонтът и, за да се впише в културния календар на европейската столица на културата както подобава и както години наред е била известна.

Вижте още

Котки вместо реклами се мъдрят по стените на лондонското метро

admin

Проучване за натоварването на трафика ще се прави при строеж на над 200 паркоместа

ivan

Преобразяване на междублоковите пространства: Зелени площи и решения срещу калта

Напишете коментар