Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Японското промишлено производство потъна

Японското промишлено производство спадна с 8,4 на сто през май спрямо предходния месец заради последиците от пандемията от Ковид-19, а равнището на безработица се повиши за трети пореден месец, съобщи днес правителството, цитирано от ДПА и БТА.

През май промишленото производство спадна за четвърти пореден месец.

Анализаторите, анкетирани от бизнес изданието „Никей“, очакваха свиване с 5,8 на сто след спад с 9,8 на сто през април.

В заводите и мините индексът на производството е бил 79,1 пункта спрямо база от 100 пункта за 2015 година, отбелязва Министерството на икономиката, търговията и промишлеността.

Производителите очакват промишленото производство да нарасне с 5,6 процента през юни и да скочи с 9,2 на сто през юли, отбелязва ведомството.

Индексът на промишлените доставки спадна с 8,4 процента до 77,2 през май спрямо предходния месец, а на промишлените запаси – с 2,5 на сто до 103,4 пункта, уточни министерството.

Правителството съобщи също, че равнището на безработица в страната се е повишило до 2,9 процента през май спрямо 2,6 на сто предходния месец.

Броят на заетите е намалял с 1,1 на сто спрямо година по-рано до 66,56 милиона, като това е втори пореден месец на спад, отбелязва министерството на вътрешните работи и комуникациите.

Извънредното положение заради коронавируса в Япония продължи около месец. Правителството отмени ограниченията за повечето префектури в средата на май, а за останалите, включително Токио, извънредната ситуация приключи на 25 май.

Вижте още

Какво ни е известно за потайния милиардер, който купи bTV?

leni

Най-богатите хора на планетата са останали незасегнати от пандемията

България и Македония с важна стъпка за обединяване на електроенергийните пазари

ivan

Напишете коментар