Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

В два от най-търсените столични квартала се наблюдава поевтиняване на имотите

Промени ли се имотният пазар в столицата заради пандемията?

Най-предпочитаният квартал за покупка на жилище в София е „Манастирски ливади“, следват „Овча купел“ и „Младост“, а челната петица се запълва от „Витоша“ и „Люлин“. В два от тези квартали, „Витоша“ и „Люлин“, се наблюдава спад в цените съответно с 16 и 11% през месеците април/май, в сравнение със същия период на 2019 г. Това показват данни на най-голямата агенция за недвижими имоти, предаде dir.bg.

И така ако през периода април/май 2019 г. средната цена на апартаментите в квартал „Витоша“ е била 89 700 евро, то през същия период на 2020 г., цената е 75 536 евро. В „Люлин“ пък, където цените на жилищата са паднали с 11%, средната цена, на която се продават апартаментите в момента е 46 375 евро. За сравнение година по-рано тяхната цена е била 52 400 евро.

Според Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти, пазарът към днешна дата не е особено по-различен в сравнение с периода преди кризата. „Говоря както за поведението от страна на клиентите, така и за поведението от страната на купувачи и продавачи“, каза тя пред Nova. Според нея вследствие на коронакризата се наблюдава по-скоро спад в в сумата, която хората са готови да похарчат за покупка на имот в по-малко предпочитан район или в стара сграда например, отколкото в цената на самите имоти.

Накъде обаче ще поемат цените на имотите и ще остане и пазарът толкова спокоен, са въпроси, на които експертите казват, че е трудно в момента да се даде отговор. Защото с увеличението на новозаразените от коронавирус в страната, расте и притеснението от това дали инвестицията в имот точно сега е най-подходяща.

Тенденцията към търсене на имоти извън града продължава дори и след карантината, казват експерти. „Купувачите търсят извънградски имоти и тази тенденция очаквахме да се намали като обеми след като се възстановява икономиката и позициите на пазара на имоти, но тя се запазва“, уточнява Тенекеджиева.

Вижте още

„Инспекция по труда” със засилени проверки по морето

viktoria

Инвестор.БГ стана собственик на Висшето училище по застраховане и финанси

ivan

На търг продават най-големия хотел във Велико Търново, 25 млн. е началната цена

leni

Напишете коментар