Invest Build Media
Строителство

Жители от софийски квартал на протест срещу строеж на частно училище

Липсват държавни детски градини, но за сметка на това се строят частни…

Граждани от столичния квартал „Манастирски ливади“ излязоха на протест и блокираха за кратко бул. „Тодор Каблешков“ на кръстовището с ул. „Боянски водопад“, разказа stroiteli-bg.com

Заради липсата на детски градини в квартала, те поискаха оставката на столичния кмета Йорданка Фандъкова, която също живее в района.

Жителите на район „Триадица“, най-вече родители с деца, протестират срещу решението на главния архитект Здравко Здравков да бъде променен плана за регулация и застрояване с частно училище на четири етажа на терен в „Манастирски ливади“, вместо предвидената преди това общинска детска градина.

В частното училище ще учат деца, чийто родители имат финансови възможности, казаха майките, които казаха, че нямат възможности и техните деца не са приети в детски градини и ясли.

„Нито една детска градина, нито една ясла, нито едно училище и те тихомълком разрешават на терена да се строи частно училище. Първо, няма общински такива, а те го дават за частно. Кварталът и без това няма улици, и без това е презастроен и само ще се задръства“, изтъкнаха майките.

Според тях общината ги прескача и не се интересува от обществения интерес, а само и единствено от частния.

„Тези две деца не бяха приети в нито една ясла. Това не е справедливо. И те плащат данъци“, коментира една от протестиращите.

1600 деца от 0 до 6 години има в квартала, без да е осигурено за всички посещението им в детско заведение, казаха още майките, а кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов е на страната на обществения интерес, който изисква добра инфраструктура и общински детски градини.

След протеста на жителите на столичния квартал „Манастирски ливади“ срещу отмененото строителство на детска градина, от Столичната община обясниха, че през май със заповед на главния архитект е запазено предназначението на имота.

Предишните намерения на частния собственик да се смени предназначението в терен за жилищно застрояване не са получили одобрение. Сега реално се запазвало отреждането на имота за образователни нужди.

Вижте още

Въвеждат нов международен стандарт за площта на жилищата

admin

Най-малко 1114 лв. заплата ще получава квалифициран строител у нас

ivan

Ръст в немската строителна индустрия въпреки пандемията

leni

Напишете коментар