Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Аpple засилва интереса си към изкуствения интелект

Apple проявява все по-голям интерес към изкуствения интелект.

От компанията ускоряват темпото на изкупуване на по-малки компании в тази сфера, съобщава BusinessInsider.

Данни на анализаторите от CB Insights показват, че през последното десетилетие Apple традиционно е купувала повече компании в областта на изкуствения интелект спрямо останалите ИТ гиганти.

Компанията от Купертино е придобила 20 такива фирми, докато на второ място е Google с 14, следвана от Microsoft с 10.

И докато Google е доста активна в изкуствения интелекти и често споделя прогреса си, Apple досега не изглежда да е проявявала особен публичен интерес към темата. Всъщност, компанията има по-различен подход. Тя и в момента активно използва изкуствен интелект, макар и да не го рекламира като такъв.

Услуги, които използват изкуствен интелект, са лицевото разпознаване Face ID, Shazam, гласовият асистент Siri и др.

През последните две години компанията все по-активно обръща внимание на дигиталните услуги. Тя се насочва към тях като основен източник на доходи, след като пазарът на смартфони се пренасити и продажбите на iPhone вече не са толкова големи, колкото бяха в продължение на години.

Затова Тим Кук поведе компанията в нова посока – повече дигитални услуги и технологии за сметка на хардуера, който минава на заден план като портал към екосистемата на Apple. Всички тези услуги изискват изкуствен интелект и т.нар. машинно обучение, за да могат да работят в голям мащаб и да се открояват с високата степен на персонализираност, която да привлича потребителите.

В типичния си стил, Apple не е коментирала темата официално. Компанията не обича да коментира плановете и разработките си, особено ако не са услуги, които са пряко достъпни за потребителите. Засега разработките с изкуствен интелект на Apple остават „скрити“ на заден план в инфраструктурата на останалите услуги на компанията.

 

Вижте още

442-каратов диамант е открит, цената му 18 млн. долара

leni

Борисов в Кърджали: Икономическата и финансовата стабилност дават резултати

ivan

Ще въвеждат нова система за таксуване и контрол в градския транспорт в София

admin

Напишете коментар