Invest Build Media
Туризъм

Турция намали ДДС за туризма на 1%

В подкрепа на туристическия бранщ, който е един от най- засегнатите сектори от началото на пандемията от COVID-19, турското правителство заяви, че намалява данък добавена стойност (ДДС) от 8 на 1% за всички места за настаняване, ресторантите, музеите, кината и театрите.

Намаление има и при ДДС, който се плаща при отдаване под наем на имот – от 20 на 10%, като и за транспортните услуги, сватбените агенции, шивашките услуги, строителството и ремонтните дейности – от 18 на 8%.

Новите ставки ще са в сила до края на годината, а новината съобщи министърът на финансите Берат Албайрак в профила си в Twitter.

„Правим всички възможно, за да подкрепим икономиката. Тези отстъпки са в полза на нашите търговци и нашата нация“, пише още Албайрак.

Ресторантьорският бранш в Турция приветства решението на правителството и обяви, че намалението на ДДС-то означава намаление на цените в ресторантите със 7%, както и увеличение на оборотите с около 20-30%, предава hurriyetdailynews.

Според бранша това е стъпка в правилната посока за възстановяване на бизнеса, който беше значително засегнат заради пандемията от коронавируса.

Вижте още

Почти без промяна останали цените на ваканционните имоти на Черно море

ivan

Обявена е тръжната процедура за наемател на северния плаж на Бургас

ivan

Според министър Ангелкова се задава по-добър летен сезон

leni

Напишете коментар