Invest Build Media
Туризъм и Екология

Турция намали ДДС за туризма на 1%

В подкрепа на туристическия бранщ, който е един от най- засегнатите сектори от началото на пандемията от COVID-19, турското правителство заяви, че намалява данък добавена стойност (ДДС) от 8 на 1% за всички места за настаняване, ресторантите, музеите, кината и театрите.

Намаление има и при ДДС, който се плаща при отдаване под наем на имот – от 20 на 10%, като и за транспортните услуги, сватбените агенции, шивашките услуги, строителството и ремонтните дейности – от 18 на 8%.

Новите ставки ще са в сила до края на годината, а новината съобщи министърът на финансите Берат Албайрак в профила си в Twitter.

„Правим всички възможно, за да подкрепим икономиката. Тези отстъпки са в полза на нашите търговци и нашата нация“, пише още Албайрак.

Ресторантьорският бранш в Турция приветства решението на правителството и обяви, че намалението на ДДС-то означава намаление на цените в ресторантите със 7%, както и увеличение на оборотите с около 20-30%, предава hurriyetdailynews.

Според бранша това е стъпка в правилната посока за възстановяване на бизнеса, който беше значително засегнат заради пандемията от коронавируса.

Вижте още

Обещават извозване на всички туристи на „Томас Кук” от България

ivan

Министерство на туризма събира номинации за малко познати спа дестинации

ivan

Варна влезе в категорията на круизните градове

admin

Напишете коментар