Invest Build Media
Туризъм и Екология

80:0 искат от туристическия бранш да бъде мярката за спасяването му

От туристическия бранш имат нужда от по-голяма помощ.
Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова проведе работна среща с ръководители и представители на браншови организации, на която бяха обсъдени критериите за безвъзмездната помощ за туроператори и турагенти от 10 млн. лева.

Директен бенефициент по средствата е Министерството на туризма, а крайни получатели туроператори и туристически агенти, регистрирани по Закона за туризма. Това е една от мерките, предприети от правителството за подкрепа на сектора и бранша за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19, която се очаква да надхвърли щетите от световната икономическа криза 2008/2009, посочи вицепремиерът Николова.

Министерството на икономиката като и МТ като директен бенефициент сме максимално ангажирани за прозрачно съблюдаване на процедурата и прилагане на съкратени сроковете по пилотния й проект. В тази връзка бяха и моите указния и изисквания, които отправих като вицепремиер към Министерството на икономиката, допълни тя, цитирана от пресцентъра си.

Министерството на туризма ще провежда схемата за набиране на заявленията за подпомагане. Те ще се подават само по електронен път. Броят на изискваните декларации е силно редуциран, останали са само тези, които са задължителни и произтичат от съответното законодателство. Други справки и проверки ще се извършват по служебен път, се посочва в критериите.

Двете страни постигнаха договореност средствата да се разпределят пропорционално на общия оборот през 2019 г. на допуснатите кандидати. До дни те ще бъдат одобрени от Управляващият орган и от Комитета по наблюдение по програмата, а през септември ще започне отпускането на сумите. Заявления ще се приемат в рамките на 5 дни. Комисия ще извърши подбора, оценките и класирането на кандидатите.

Това няма да е единствената схема в подкрепа на бранша, увери министърът на туризма. Тя обеща да направи всичко възможно да положи усилия да бъдат намерени средства за дофинансиране по схемата чрез новите мерки на Министерството на икономиката в подкрепа на малките и средните предприятия, както и през националния бюджет. За това потвърди и Илияна Илиева от Управляващия орган на програмата.

Бизнесът настоя също мярката на правителството за туризма 80:20 да се трансформира до 80:0, за да се подпомогне още повече най-пострадалият от пандемията икономически сектор.

В дискусията участваха Илияна Илиева, ръководител на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност“ в Министерството на икономиката – Управляващ орган на ОП „Иновации и конкурентоспособност“, отпускаща сумата, БАТА, АБТТА, Сдружение „Туризъм“, Обединение „Бъдеще за туризма“ и Българската асоциация „Изходящ туризъм“.

Вижте още

Повече от 1 млрд. души летели с нискотарифни компании през 2016 г.

admin

Клиентите на фалиралата „София тур и Холидей” ЕООД ще получат парите си от застраховката на туроператора

ivan

Почитателите на филма „Аватар” ще разгледат въображаемата планета Пандора

admin

Напишете коментар