Invest Build Media
Туризъм и Екология

Родното място на организирания туризъм по време на пандемия

Как се променят курортите?

Едва ли има много места по света, които да са по-тясно свързани с масовия туризъм от испанския морски курорт Бенидорм.

Градът е известен като „родното място на организирания туризъм“, а през лятото обикновено хотелите и плажовете му са пълни с курортисти, наслаждаващи се на слънцето и морето.

Тази година обаче е по-различна, а по улиците доминират тишината и мерките за социално дистанциране, пише Bloomberg.

В средата на юли в хотела на местния предприемач Рамон Мартинес пристигат първите групи от чуждестранни туристи. Всички са задължени да носят предпазни маски, но въпреки това той ги приема изключително емоционално.

„Предполагам, че през 50-те години на миналия век, когато тук започват да идват първите организирани групи, местните са се чувствали по същия начин. Моментът е много специален“, казва Мартинес.

За него и за останалите хотелиери в Бенидорм пандемията от COVID-19 доведе до промени, сравними с трансформациите в средата на XX век. Тогава, по време на авторитарния режим на Франциско Франко, мястото представлява обикновено крайбрежно селце, което не се различава много от стотици други по испанското седиземноморско крайбрежие.

В последните няколко години курортът посреща по 4 милиона туристи годишно. Те пристигат в препълнените полети на нискобюджетните авиокомпании, плажовете са покрити с хавлии от край до край, а нощните клубове и баровете предлагат забавления на посетителите до ранните сутрешни часове.

Този бизнес модел обаче няма как да работи в пандемичната обстановка.

„Ако не вършим нещата по правилния начин по време на кризата, когато тя приключи, хората няма да искат да идват повече тук“, казва директорът на местната туристическа асоциация Лейре Билбао.

Населението на Бенидорм е около 70 000 души, но в летните месеци то се увеличава шесткратно. Това лято местните власти взимат всички възможни мерки, за да предотвратят струпванията на големи групи от хора.

Полицията патрулира по крайбрежието и моли туристите, които не носят предпазни маски, да си ги сложат. Плажът е разделен на зони, във всяка от които не се допускат по повече от четирима души наведнъж.

Много от търговските обекти са оборудване с термокамери, които измерват телесната температура на клиентите.

Около една трета от хотелите все още са затворени, а останалите работят на около 40% от капацитета си (при средно 90% в предходните години).

По-голямата част от местните работят в туристическата индустрия и вече са се примирили с факта, че около половината от хотелите и заведенията ще фалират в края на сезона. Затова фокусът им сега е съсредоточен върху усилията за възстановяването на икономиката след кризата.

„Очакват ни няколко години на усилена работа и много ниски приходи“, казва Нурия Монтес, която ръководи хотелската верига Hosbec.

За Рамон Мартинес основите вече са положени. Той и неговият брат вече планират сериозни преустройства в два от хотелите. Решението за това е взето още през март, когато в страната беше въведена строга карантина с цел да се ограничи разпространението на COVID-19.

Лобито на един от хотелите вече е покрито с постелки с дезинфектант, а на входа има поставени термокамери, които дискретно да измерват температурата на пристигащите.

Освен това помещенията за настаняване ще бъдат преустроени, така че да се увеличи броят на двойните стаи за сметка на тройните, четворните и големите апартаменти, които обикновено се ползват от семействата с много деца и големите организирани групи.

Според Мартинес оттук нататък поведението на самите туристи ще се промени. Дори да бъде разработена ваксина срещу коронавируса, туристите вече ще искат да разполагат с повече лично пространство.

„Това поведение ще остане запечатано в нашето съзнание за много дълъг период от време“, казва хотелиерът.

Всичко това обаче ще доведе и до повишение на цените, тъй като организираните туристически групи ще трябва да резервират повече стаи. За да избегнат рязкото поскъпване обаче, Рамон Мартинес и неговият брат засега се отказват от кандидатстването за по-висока категория от четири звезди.

От 2015 г. насам цените на хотелските стаи в Бенидорм са се увеличили средно с 30%. Пандемията обаче може да изтрие този ръст, тъй като търсенето в момента е силно ограничено. Точно затова, според Мартинес, сега едва ли е най-подходящият момент за „ъпгрейд“ до четиризвездна категория.

Около седмица след отварянето на неговия хотел новите случаи на COVID-19 в Испания отново започнаха да се повишават. Някои държави предупредиха гражданите си да ограничат пътуванията до испанските курорти. Много туристи са анулирали резервациите си, в резултат на което заетостта в хотела на Мартинес е паднала до едва 13%.

Той дори обмислял да го затвори отново, но цената за повторното замразяване и евентуалното последващо отваряне е твърде висока. Засега той предпочита да бъде оптимист и да вярва, че ограниченията ще бъдат разхлабени до края на сезона.

 

източник: profit.bg

Вижте още

Земеделски иновации: Големи финансови ресурси за животновъдите

Варна влезе в категорията на круизните градове

admin

Илон Мъск смята, че колонизирането на Марс ще отнеме от 40 до 100 години

admin

Напишете коментар