Invest Build Media
Имоти и строителство

Томислав Дончев призова строителния бранш да инвестира в образование

Ако искаме да има силен строителен бранш в България, това няма как да се случи и без допълнителни инвестиции в образованието. Това заяви вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев при откриването на шестия дискусионен форум на тема „Строителството през 2017 г. – перспективи и предизвикателства. Възможностите през програмен период 2014 – 2020“. Форумът е организиран от Камарата на строителите в България (КСБ).

Дончев заяви, че образованието ще е един от акцентите в следващите години и призова строителния бранш да мисли и да бъде партньор на държавата в това.

Вицепремиерът призова строителната камара да е по-строга във вътрешно браншовия контрол, тъй като са налице много недобри практики, които вредят на всички. Като пример той даде дългите вериги от формални или неформални подизпълнители, липса на плащания по веригата. Убеден съм, че имате достатъчно механизми това да бъде силно ограничено, българският строител има висока репутация, нека я пазим такава, призова Дончев. Той поиска и да спре изтощаването на бранша с „убийствената война на ниски цени“, тъй като от нея не печелел никой.

Добрата новина е, че пари има, каза Дончев. По думите му в хоризонт 6 години напред в строителството ще бъдат инвестирани 15-16 млрд. лв. Той отбеляза и приемането на новото законодателство в сферата на обществените поръчки, което дава редица улеснения на всички участници в процеса. Обща задача е да се спазва закона и да има по-малко финансови корекции, отбеляза той. Според Дончев по отношение на концесиите предизвикателството е да се направи истинска, голяма концесия в строителството. Твърдя, че потенциал в тази посока има, например за мостови съоръжения, нови инвестиции в сферата на ползването на минералните извори, каза Дончев.

Вижте още

Карл Лагерфелд създава своя собствена марка хотели

admin

Стартира ремонтът на бул. България в София

ivan

Инвеститор търси място за построяване на втори Хонг Конг

leni

Напишете коментар