Invest Build Media
Туризъм и Екология

Нарушенията в туристическите обекти по морето са по- малко в сравнение с минали сезони

Комисията за защита на потребителите отчете, че нарушенията в туристическите обекти по морето през този летен сезон са по-малко

„Процентът на нередностите в туристическите обекти тази година е по-малък, той е под 5%, при направени 600 проверки са открити 20 нарушения”, каза в ефира на Нова телевизия председателят на комисията Димитър Маргаритов. По думите му през изминалия сезон хотелиерите и ресторантьорите са се старали повече да привличат клиенти с коректно поведение и цени. В други години процентът стига до 7, посочи той.

Маргаритов коментира и кои са били най-фрапантните измами и какви глоби са получили нарушителите.

„Имаше случай, в който в офертата пише, че паркирането пред хотела е безплатно, а накрая се оказва, че това струва минимум 10 лв. На един от плажовете туристи бяха накарани да платят старите цени на шезлонгите и чадърите. Оправданието беше, че служителят е нов и се е объркал“, посочи Маргаритов. Според него това са примери как в България се правят опити за дребно хитруване.

По думите му, средната стойност на санкциите за подобни нарушения е от 5000 до 10 000 лв.

„Най-високата глоба наложихме за случая в Черноморец, където туристи бяха задължени да заплатят комплект чадър и два шезлонга, защото се намират на първа линия на плажа”, каза още председателят на КЗП.

Около 150 са жалбите на потребителите по Черноморието тази година. Не всички са завършили със санкции.

Вижте още

Всяко семейство във Виена ще получи по 50 евро ваучер, за да отиде на ресторант

leni

Инвестират над 200 млн. лв. в кредити за развитие на нови туристически дестинации

ivan

Курортите ни са сред водещите дестинации за руските туристи

admin

Напишете коментар