Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Как се промениха цените на жилищата в България?

България заема 28-мо място сред 56 страни по ръст на цените на жилищата през второто тримесечие, сочат данни на консултантската компания Knight Frank.

Това е намаление с десет места спрямо първите три месеца на годината, когато страната ни заемаше 18-то място в индекса.

Компанията обаче уточнява, че използва за България данни на Евростат от първото тримесечие на тази година, когато беше отчетен годишен ръст на цените на жилищата от 4,7%. За шест месеца от края на миналата година до края на второто тримесечие на 2020 г. жилищата в България са поскъпнали с 2,7%, а на тримесечна основа е отчетен ръст от 1,2%.

Турция оглавява индекса на Knight Frank през второто тримесечие с ръст на цените на жилищата от 25% на годишна основа. Европейски страни заемат осем от местата в топ десет през второто тримесечие, като балтийските страни и тези от Централна и Източна Европа се представят добре.

Люксембург е на второ място с годишен скок на цените на жилищата от 13,9%, а третото място се заема от Литва с повишение от 12,4%. Жилищата са поскъпнали с двуцифрен процент и в Естония, Полша, Словакия и Украйна. А в десетката попадат още Чехия, Латвия и Хърватия.

Нова Зеландия, Германия и Южна Корея, за които първоначално се смяташе, че са се справили най-ефективно с пандемията, регистрират смесени резултати.

Германия все още не е обявила данните си за второто тримесечие, но Нова Зеландия отстъпва от второ на 11-о място в класацията между март и юни, макар че цените все пак отчитат годишен ръст от 9%. Южна Корея, където ръстът на цените беше анемичен от едва 0,1% през първото тримесечие, отбелязва ускоряване на годишното покачване до 1,3% между април и юни.

Тези тенденции показват, че последиците от пандемията върху глобалния жилищен пазар вероятно ще са непоследователни и необичайни. Те ще зависят много от състоянието на жилищния пазар преди пандемията, срока и строгостта на блокадата и от зависимостта на страните от международното търсене, което пресъхна през последните месеци заради ограниченията за пътуванията, отбелязва Knight Frank.

През второто тримесечие Хонконг, който е един от най-недостъпните жилищни пазари в света, се озовава на дъното на индекса на компанията с годишен спад на цените от 2,8%. В топ три на най-слабите жилищни пазари между април и юни попадат още Малта с понижение от 2,6% и Индия с 1,9%.

Годишен спад на цените на жилищата е отчетен също във Финландия и Мароко, а в десетката на най-слабите жилищни пазари в света попадат още Ирландия, Испания, Чили, Сингапур и Южна Африка.

Вижте още

Наградиха победителите в годишната класация топ 100 за информационни технологии

ivan

Милионерска еволюция: Расте броят на заможните граждани в България

А. Стойковa

Маргарита Генчева от „Възраждане“: Трябва да защитим правото и свободата да бъдем питани

Напишете коментар