Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Кои са растенията, носещи силен есенен ефект?

През есента градината прилива от очарование, зрели плодове и малко носталгия по отминаващата си година.

Сега можем да се порадваме за последно на отиващите си цветя и на потресаващо красивите, макар ефимерни есенни картини.

Представяме ви различни есенни растения, които правят градината пъстра, цветна и уютна.

Яворите са сред най-ефектните есенни растения.

Спецификите и красотата на есенния пейзаж са накарали специалистите по озеленяване да обърнат внимание на това пастлно очарование  от битието на градините и да ни дадат знания и лесни похвати, чрез които да успеем да задържим и засилим духа на есента във своите дворове.

Есените листа са толкова красиви, че често биват събирани колекционирани или използвани за направата да декоративни пана.

Листопадните видове могат да се разделят в три групи според сроковете на обагряне на листата: видове с ранено обагряне, видове със средно късно обагряне на листата и такива с късно обагряне. Тъй като при повечето дървета и храсти има ясно изразена връзка между сроковете на разлистване и тези на обагрянето на листата и листопада това ни ограничава в избора и ни принуждава да разработваме и проектираме пролетните и есенните пейзажи много по-интегрирано в сравнение с летните и зимните. Във всяка градина трябва да се стремим към това да има видове от всяка една от трите групи посочени по-горе. Това е особено важно и от него зависи крайният ефект, който ще постигнем в нашата градина през есента.

Лировите дървета са прекрасна гледка в своята ярка есенна премяна.

Основната характеристика на видовете с рано обагряне на листата е, това че те изпреварват значително останалите растения в градината, като контрастират силно на техният все още зелен фон.

Популярни  видове като черешата също могат да изпълнят двора с есенно очарование.

В групата със средно късен листопад спадат най-много видове. Обикновено те се използват за създаването на основният обем от растителността. Градините, в които тези растения преобладават категорично или  са използвани само те са с ефектен, но бързо преминаващ есенен ефект.

Гинкото е интересно със своето бързо обагряне и експресен листопад.

Късно обагрящите се видове са много ценени, те служат с зелените си листа като контрастен фон за видовете от другите две група. Когато растенията от тази група са в пика на своето обагряне, останалите растения са или напълно голи или със силно проредени листа, така че отново в градината има контраст.

Нарът освен вкусен, екзотичен и обичан е и с зашеметяваща златиста есенна окраска на листа.

Често налаганото мнение, че подбора на използваните в една градина растения, според есенният им ефект, трябва да е такъв, че да гарантира дружен и кратък листопад е продиктувано предимно от практични причини, свързани с почистването на листата, а не с декоративни ефект. един такъв подход има смисъл при силно натоварени обществени площи, но не и в дворовете.

Топлите багри и падащите от време на време листа са  запазената марка на този сезон.

Има видове чиито основен ефект са красивите есенни багри или те са съществена част от това, за което градинарите ги ценят. Например амбровото дърво се обагря задължително всяка есен като се влияе слабо от условията и задържа пъстрата си премята за дълго. Подобно е и положението при американският ясен, тополите и брезите, които са сред първите обагрили се видове, независимо от климатичните особености на мястото, където се отглеждат. Най-подходящите видове дървета и храсти със силен и гарантиран есенен ефект са дадени в таблицата.

Създаването на красиви и впечатляващи есенни фрагменти в градината не е самоцел, а то става заедно с проектирането на градината и нейният ефект сезон по сезон в течение на цялата година.

вид Обагряне на листата
1 Амброво дърво Жълти, алени, червени до пурпурни
2 Американски ясен Восъчно до златисто жълти
3 Бреза Златисто жълти
4 Гинко Восъчно жълти
5 Желязно дърво Алени, червени
6 Китайски мехурник Жълти
7 Круша Оранжеви, червени
8 Лирово дърво Златисто жълти
9 Лиственица Жълти, червеникави, кафяви
10 Метасеквоя Оранжеви, червеникаво кафяви
11 Мъждрян Жълти, червени
12 Палмолистен явор Жълти, червени
13 Полски клен Златисто жълти и червени
14 Рус (шмак) Жълти, наситено червени
15 Череша Жълти, наситено червени
16 Шестил Восъчно жълти, червени
17 Дива лоза червени
18 Вистерия жълти
19 Кучешки дрян Червени, наситено виолетово червени
20 Листопадни чашкодряни Ярко жълти, огнено червени
21 Хамамелис Жълти, червени
22 Червена калина Наситено кърваво червени
23 Американски винобой Наситено червени
24 Здравец Пъстри –червено жълто оранжево
25 Рейнутрия (японски лапад) Жълти, оранжеви

Кучешкият дрян не може да се похвали с пъстър цъфтеж, както повечето други градински храсти, но есенната му окраска го прави истинска звезда.

Често  дърветата по-периферията на градината могат да се окажат една прекрасна основа, върху която можем да създадем желаният есенен пейзаж.

Есенната багра на листата не е едноцветна, а е смесица от нюанси.

Вижте още

Как да създадете повече уют в дома си през зимата

viktoria

Конкурс ще определи финалната визия на небостъргача „Парадайс Тауър“

ivan

Креативни идеи за оригинални и различни огради

leni

Напишете коментар