Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Архитекти искат Тютюневият град да се укрепи за зимата

Територията на Тютюневия град да влезе в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Пловдив, настояват от Камарата на архитектите. По този начин изгорелите тютюневи складове могат да бъдат спасени. Изпратено е писмо до кмета на община Пловдив, в което се дават и насоки за развитието на защитената зона.

Архитектите се обявяват за спешно изменение на Интегрирания план на града, за да бъдат спасени от саморазрушаване сградите- паметници на културата.

„Това, което беше основно в становището, което връчихме на кмета, беше предложение за разширяване на Интегрирания план за развитие на Пловдив с включване на зоната на Тютюневия град към темата“, каза арх. Петко Костадинов – председател на Камара на архитектите-Пловдив.

Така ще може да се кандидатства по европейски програми за възстановяване на сградите. От общината заявиха, че започват подготовка за разширяване на Интегрирания план и предложенията на архитектите ще бъдат взети под внимание. Разширяването обаче не може да се случи преди 2018-та година, за да не бъдат спрени други одобрени проекти. От Камарата настояха и за укрепване на складовете.

„Има заповед на кмета, има желание на собствениците, които го декларираха имат парите да укрепят сградите, но нямат право“, твърди Костадинов. Проблемът е, че всяка намеса трябва да бъде съгласувана с Националния институт за недвижимо културно наследство.

„Просто трябва да се поеме риска, тази сграда с тръбно скеле или с някакви контрафорси спешно да се укрепи“, категоричен е Костадинов. Ако не се извърши аварийно укрепване, сградите няма да издържат през зимата, категорични са от Камарата.

Вижте още

Конференция “Визия за София“ ще нищи архитектурата на столицата

ivan

Махат полуразрушения паметник пред НДК

ivan

Столичната община пуска нови електронни услуги за граждани

ivan

Напишете коментар