Invest Build Media
Туризъм и Екология

Гръцкият туризъм очаква трудности и през 2021 г.

По данни, проблемите за туристическата индустрия в южната ни съседка няма да свършат тази година.

Секторът е отписал не само последното тримесечие на тази година, но и пролетта на 2021 година, базирайки се на данните от индустрията и превозвачите.

Ако след това ситуацията с пандемията се развие благоприятно, туризмът в Гърция ще успее да реализира около 50% от приходите, записани през 2019 година, сочена като рекордна за индустрията.

По тази причина в Гърция настояват мерките в подкрепа на бизнеса да продължат най-малко до март 2021 година.
Една от особено важните от тях е намаляването на данък добавена стойност (ДДС), обясни председателят на браншовата туристическа организация CETA Янис Рецос, цитиран от „Катимерини“.

Той посочи още, че очаква и ожесточаване на конкуренцията през следващото лято, когато на пазара отново ще се появят Италия и Испания. Те ще опитат да привлекат туристите с атрактивни цени.

Според Рецос няма данни туристическите обекти в Гърция да са допринесли за разпространение на коронавируса, отчитайки и добрата работа на летищните власти в наблюдението на пристигащите потоци от туристи.

Туризмът е важен сектор за икономиката на Гърция и в него са заети към 400 хил. души, което е 10% от трудовата сила на страната. Очакванията са, че COVID ще намали приходите от сектора с 80% спрямо нивата през 2019 година.

От 7 ноември страната влиза в нова пълна блокада за срок от три седмици с надеждата през декември да се завърне към по-нормален режим.

Вижте още

ДПА: Европа предлага и други прекрасни ски курорти извън Алпите

admin

Какви нови атракции ще предлага Тайланд, за да привлече туристи?

leni

Света София: Турция връща блясъка на историческото светилище

А. Стойковa

Напишете коментар