Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Обсъждат нова схема за подпомагане на работници в неплатен отпуск

Социалното министерство обсъжда с бизнеса и синдикатите нова схема за подпомагане на работниците от секторите, които прекратиха работа със заповед на здравния министър или със заповеди на кметовете и областните управители.

На този етап се планира около 50 хиляди души да получават по 24 лева на ден като компенсация. Работниците трябва да са в неплатен отпуск.

Средствата ще бъдат от европейските фондове. Страната ни трябва да получи нотификация от Европейската комисия за новата схема, в която няма да се иска съучастие от работодателите, уточниха пред БНР от социалното министерство.

Средствата по новата схема за подпомагане на сектори, които спират работа със заповед на здравния министър или на кметове на общини, се предвижда да се превеждат директно на работниците.

По информация на  „Хоризонт“ предвидените по 24 лева на ден на работник в неплатен отпуск ще са за неповече от 60 дни в рамките на шест месеца.

Националният секретар на КНСБ Ася Гонева коментира, че синдикатите и бизнесът очакват заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което новата схема да бъде обсъдена:

„Идеята е тези пари да стигнат директно до хората. Това не е лошо, но много са важни детайлите, които трябва да бъдат изпипани.

Няма как работодателят да няма никаква роля в този случай, защото всеки един от тези работници, които ще бъдат принудени да не работят, трябва да бъде оформен като неплатен отпуск  – за това време, за което няма да работи съответното заведение, каквото и да е то“, коментира Гонева пред БНР.

Вижте още

Създават мозъчен имплант, който да разгадава човешките мисли

София е избрана за участие в инициативата „Зелени градове“ на ЕБВР

ivan

Животоспасяващо: Вид мравки обогатяват света на медицината

Напишете коментар