Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Интернет ботовете стават все по- добри в имитациите си на хора

Ботовете, както повечето знаят, са софтуерни алгоритми, които изпълняват определен тип задачи. Те са много разпространени в интернет, като се използват както за много полезни цели, така и за хакерски атаки.

С все по-бързото развитие на технологиите, ботовете също стават все по-интелигентни и имат повече възможности, отколкото предполагаме. А това създава проблем в интернет, съобщава проучване на онлайн изданието TechRadar.

„Лошите ботове“ могат да извършват множество зловредни дейности. От по-елементарни като да опитват да разгадаят паролата на даден профил чрез множество опити с различни комбинации, до по-сложни задачи като внедряване на друг зловреден код, разпространение на фалшиви съобщения и публикации в соиалните мрежи и др.

Експертите по киберсигурност забелязват, че актуалните „лоши ботове“ вече все по-успешно симулират действията и поведенията на реалните хора в интернет. Това включва посещаване на сайт, кликване на линкове, реклами. Дори са способни да попълват формуляри и да извършват мними плащания.

Ботовете се представят за клиенти, изпращат файлове и писма и помагат на хакерите да извършват автоматизирано все по-сложни атаки. Това улеснява хакерите да атакуват повече мишени и да увеличат шанса за успех.

Тези алгоритми могат да се използват за всичко, включително и за оказване на влияние върху изборите чрез множество публикации и групи в социалните мрежи. Дори и в по-леките си форми, ботовете може да създадат проблеми за администраторите на различни сайтове, като ги заливат с фалшиви искания, изразходват ресурсите им или „изкривяват“ данните за клиентите и посетителите на сайта, което да доведе до взимането на грешни решения за бизнеса.

От компанията за киберсигурност White Ops например анализират над 10 трилиона дигитални взаимодействия на седмица. Целта е да се разпознават действията на реалните хора да се отличават от тези на ботовете.

Институциите и ИТ гигантите също работят все по-усилено в създаването на системи, които да разпознават и блокират зловредните ботове. Това е предизвикателство, защото често лошите ботове прекарват доста време със съвсем нормално поведение, преди да извършат основната си цел.

Хакерите също бързо адаптират разработките си спрямо новите системи за сигурност. Затова е важна бдителността както на системните администратори, така и на самите потребители.

Вижте още

Големите градове – основен фактор в жилищния пазар в България

admin

Нова услуга във Франция – нощувате в жилището преди да го купите

leni

Очакват корейска компания от автомобилния сектор да навлезе на българския пазар

ivan

Напишете коментар