Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

Датско проучване: Кашкавалът е полезен за сърцето

Почитателите на кашкавала със сигурност ще се зарадват да научат, че любимият им продукт е полезен за здравето на сърцето, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от датско проучване.

Авторите му от университета на Копенхаген са установили, че при хората, които редовно слагат кашкавал на трапезата си, се отчитат повишени нива на „добрия“ холестерол. Липопротеинът с висока плътност (HDL), известен като „добър“ холестерол, има свойството да подпомага отстраняването на плаките на „лошия“ холестерол (LDL – липопротеин с ниска плътност) от артериите, като по този начин понижава риска от развитие на сърдечносъдови и метаболитни болести. Експертите напомнят, че ниските нива на „добрия“ холестерол са свързани с опасност от заболявания на сърцето.

За целите на настоящото проучване датските специалисти са разделили 139 души на три групи. Част от участниците трябвало да консумират пълномаслен кашкавал, други – кашкавал с по-ниска масленост, а останалите – хляб и конфитюр. Изследваните лица били наблюдавани в продължение на 12 седмици, за да се установи какъв ефект имат посочените продукти върху телата им. Специалистите са открили, че при индивидите, в чието меню бил включен пълномаслен кашкавал, се отчитат повишени нива на „добрия“ холестерол.

Вижте още

Най-ниските тол такси в Европа предлага у нас МРРБ

ivan

Росен Желязков: Жертва сме на промяната в правилата за превозите

ivan

Ще лицензират фирмите, почистващи етажна собственост

ivan

Напишете коментар