Invest Build Media
Туризъм и Екология

Пандемията е сериозно изпитание за големите хотели, според експерта Румен Драганов

Пандемията е едно изпитание, което показва за всяка една индустрия по какъв начин тя се е развила, по какъв начин е изчислявала риска за различни ситуации и по какъв начин може да устои на различни ситуации, които животът ни предоставя. Това, което може да дадем като оценка е, че българският туризъм показа много висока степен на устойчивост в тази криза, която е световна, здравна, икономическа и психологическа.

Това каза в интервю за БГНЕС Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма.

„Туризмът успешно преодоля първия етап на кризата – след затварянето, което беше след 13 март и през лятото, демонстрира устойчивост в частта къщи за гости, малки семейни хотели, балнео, спа и уелнес. В голяма част от местата за настаняване през август и септември нямаше свободни места. Ние наблюдавахме как работи устойчивият туризъм, който е семейният”, обясни Драганов.

Той коментира, че пандемията е сериозно изпитание за големите хотели, които са пострадали, тъй като разчитат на нискотарифните компании, нискобюджетните туристи и са за масово изхранване ол инклузив. „Те нямаха клиенти в целия свят и съответно в България. Там има драстичен спад. Видяхме, че тези хотели не са приспособени гъвкаво да се пренасочат към вътрешния пазар и да подготвят достатъчно атрактивни оферти”, посочи директорът на института.

Драганов обяви, че това е бил и един от поводите новосъздадената Национална конфедерация на туристическа индустрия да предложи създаването на Алианс, в който да влезнат хотели, но не само от индустриалния туризъм, а от всички места за настаняване, които са регистрирани по закона за туризма.

„Съответно да влязат туроператори, превозвачи, средни и големи предприятия. Всеки може да участва в този Алианс“, заяви Драганов и сподели, че заедно с Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката смятат да работят върху възможността да може да се получат онези облекчения, които ги има в цяла Европа по линия на ваучерите за почивка, които не са успели да влязат в този бюджет.

„Не пречи предприятията, които изпращат работниците си в места за настаняване да ползват облекчения – работниците да не плащат ДДС, а предприятието да не плаща корпоративен подоходен данък и по този начин да изравним фирмите в България с Министерския съвет, Народното събрание, БНТ, БНР и ред други структури, които имат почивни станции и ползват такива облекчения. Това е необходимо, за да няма дискриминация на труда в България”, обяви той.

Попитан дали е трябва да се отмени предстоящият зимен ски сезон Драганов е категоричен, че не е необходимо.

„Не може да затворим заведенията и да не плащаме нищо. Мерките, които в момента правителството предлага не покриват по никакъв начин разходите, които правят работниците“, убеден е директорът и въпреки това твърди, че държавата е реагирала адекватно в настоящата ситуация и мерките са били навременни и правилни.

Драганов коментира, че по време на пандемията е станало ясно още, че българинът е с много нисък здравен статус и посочи, че 700 000 души са без нито един зъб в устата. Според него смъртните случаи се дължат на факта, че доста от хората са с няколко съпътстващи заболявания, някои от които дори не са лекувани, защото не са знаели за него.

Вижте още

Ангелкова посрещна първите ни чуждестранни туристи за летния сезон

viktoria

Каналите на Венеция се изчистиха

leni

Сакскобургготски ще посланик на Международната година на устойчивия туризъм за развитие

admin

Напишете коментар