Invest Build Media
Имоти и строителство

„Главболгарстрой“ ще строи 10,4-километрова отсечка на АМ „Струма“

Две дружества на Главболгарстрой Холдинг са част от консорциума, който спечели поръчката за изграждане на 10,4-километрова отсечка между Крупник и Кресна от платното за София на магистрала “Струма”. В търга за избор на изпълнител, който да проектира и изгради трасето, на първо място е класирана офертата на ДЗЗД “АМ СТРУМА – 3.2.2.”, в което участват “ГБС-Инфраструктурно строителство” АД, португалската “ЕПОС-Емпреза Португеза де Обрас Субтеранеас” АД и “Главболгарстрой Интернешънъл” АД.

Срокът за изпълнение на отсечката е малко над 4 години и 2 месеца – 1556 дни. Договорът, който предстои да бъде подписан, ще е на стойност близо 475,2 млн. лв.

В обхвата на поръчката е включено и строителството на обходния път на Кресна с дължина 5,5 км. На тази част от трасето ще бъде изградена и площадка за отдих с електричество, вода и канализация. На отсечката е предвидено изграждането на 4 тунела със системи за пожароизвестяване, вентилация, електроснабдяване, осветление и управление на движението. Както и 10 виадукта с приблизителна дължина около 3,6 км и 9 пресичания със селскостопански пътища. Чрез пътен възел “Кресна” ще се осигурява движението в посока Кулата, София, път I-1 и връзката с останалата част от трасето на “Струма”.

За изпълнител на втората отсечка между Крупник и Кресна още през ноември беше избран ДЗЗД “АПП ЛОТ 3.2.1, в който влизат “Грома Холд” ЕООД, “Европейски пътища”АД, “Водно строителство – Благоевград” АД, “Пътпроект” ЕООД и словашката “Вахостав-СК”.

Договорът с тях не е подписан, тъй като преди да започне работата по двете отсечки страната ни трябва да изпълни ангажиментите, поети пред Европейската комисия за допълване на екологичната документация спрямо специфичните цели за видовете и местообитанията, предмет на опазване в двете защитени зони от мрежата Натура 2000, през които преминава трасето през Кресненското дефиле.

Втората отсечка между Крупник и Кресна, за която бе избран изпълнител през ноември, също трябва да бъде завършена за 1556 дни. Цената на договора за нея ще е на стойност малко под 500 млн. лв., а дължината на трасето, което трябва да бъде проектирано и изградено, е 13,2 км.

Вижте още

Утре отварят за движение едната лента от бул. Патриарх Евтимий

ivan

Бум на ипотечните кредити през юни: Каква е причината зад рекордните цифри?

Борисов провери строежа по бул. Васил Левски във Варна

ivan

Напишете коментар