Invest Build Media
Туризъм и Екология

Потъналият „Титаник“ става туристическа атракция

„Титаник“, британският океански кораб, чиято история продължава да очарова милиони хора, ще започне да се посещава от туристи от цял свят, които искат да отидат дълбоко в Атлантическия океан, за да го видят.

Досега тази привилегия се ползваше само от изследователи и учени, които са посветили голяма част от работата си на решаването на въпросите, които обграждат митичния кораб, но от 2021 г. останките му ще бъдат достъпни за туристи, които ще трябва да отговарят на съществено изискване: да имат хлабав джоб, който им позволява да покрият разходите за експедицията, които ще възлизат на около 104 000 евро, информира „Ту отро диарио“.

Според американската компания „OceanGate Expedition“ в средата на следващата година ще бъде стартирана експедицията „Titanic Survey“ – проектът, който се състои в извършване на подводни туристически посещения на останките от океанския кораб. Целта на компанията е по-голям брой хора да могат да видят останките от внушителния кораб, преди да изчезнат напълно поради физиологична корозия, течения и морски бактерии, фактори, които вече застрашават оцеляването на историческия кораб.

Какви са изискванията за експедицията на Титаник?

Тези, които се интересуват от гмуркане на борда на подводница на дълбочина 3 821 метра, трябва да отговарят само на две изисквания. Първият е да бъдете в добра физическа и психическа форма, поради високото налягане, генерирано от гмуркане в дълбините на океана; вторият и може би най-труден за изпълнение, да имат 125 000 долара (около 104 000 евро), цена, установена от „OceanGate Expeditions“ за обучение и транспортиране на всеки от туристите до останките на Титаник.

Почти 40 места вече са запазени за експедиции през май, юни и юли 2021 г

Според „Bloomsberg“ високите разходи, възложени на тази експедиция, не са били основна пречка за много заинтересовани страни, тъй като Стоктън Ръш, авиоинженер и президент на компанията за проучване, е заявил, че преди миналия октомври почти 40 са вече резервираните места за гмуркания през май, юни и юли на следващата година. Първата експедиция ще се състои през май 2021 г. и ще превозва само девет туристи, които ще отплават от Сан Хуан де Теранова, столицата на канадската провинция Нюфаундленд и Лабрадор. Туристите ще бъдат придружени от 41 експерти, включително техници за подводни операции, биолози и археолози.

Президентът на компанията също така съобщи, че преживяванията ще продължат седем дни, тъй като преди да се гмуркат, туристите трябва да имат тридневно обучение, както и обучение по отношение на безопасността на пътуването, така че пътуването да премине без злополука. От четвъртия ден ще започнат четирите мисии за инспекция на подводници, които ще продължат между шест и осем часа всяка и в които ще достигнат района, където е потопен митичният Титаник.

Ръш също сподели, че организаторите на пътуването са готови да успеят, тъй като са успели да разрешат техническите проблеми, възникнали по време на двата предишни опита за започване на този тип експедиция. Това би било третият път, когато компанията планира пътувания до дъното на океана, за да се срещне с потъналия океански кораб на разсъмване на 15 април 1912 г.

Източник: БГНЕС

Вижте още

Шефът на руския туризъм: Заинтересовани сме туристите ни да почиват в България

ivan

Планетата диша

leni

Готвят 60 плажа за отдаване на концесия

admin

Напишете коментар