Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Parkorman – новият бял дроб на Истанбул (СНИМКИ)

Истанбул безспорно е един от най-интересните градове в света. В него се срещат минало и настояще, Запада и Изтока. Но има едно нещо, от което забързаният и шумен град има огромна нужда, и това са зелените пространства. През 2013 г. американското архитектурно студио „Dror“ е наето да разработи проект за облагородяването на едно от малкото зелени петънца в града – парка Parkorman.
Разработвайки мастърплана на парка, архитектите описват Parkorman като „любовна история между хората и природата в град, който няма централен парк“. Parkorman се намира на 17 км северно от центъра на Истанбул и с облагородяването си дава възможност за едно незабравимо преживяване на посетителите. Там те могат да се насладят на дърветата не само гледайки ги отдолу, но и, разхождайки се по висящи алеи, да се докоснат до нежността на техните листа и бриза, полъхващ между тях.
Паркът е разделен на 5 зони. „Площадът“ на входа на парка служи като отправна точка и място за срещи.„Халката“ е мястото, където са спуснати множество люлки и хамаци, на които човек може да се люлее или отпусне. „Басейнът“ е вдъхновен от турския пазар за подправки и представлява гигантски кръгли вдлъбнатини. При „Струните“ човек може да се носи нагоре-надолу между дърветата чрез батути. В „Горичката“ посетителите в една подобна на лабиринт пътека могат да се насладят на скулптурите, разположени по протежението на пътеката. Освен 5-те зони проектът предвижда и изграждането на кубовиден фонтан, наречен „Фонтанът на Яснотата“. Всеки човек може да влезе вътре в този фонтан, по чийто стени тече вода.
Проектираният парк е интерактивно място, което позволява на хората да се отърсят макар и за малко от напрежението на големия град и да са в близък контакт с природата.

Вижте още

Еклектичен интериор – проект „Мечта“

leni

Неизвестно бъдеще за сградата на бившето иранско посолство в София

ivan

Тоталната промяна на руско жилище и впечатляващият интериор

leni

Напишете коментар