Invest Build Media
Без категория

Има ли скрити разходи при пътуванията и още въпроси към почивката ни

Тази година пътуването ще е малко по-различно от това, което беше миналата. На много места COVID ограниченията са вече в миналото, докато други запазват част от мерките си като изискване за COVID сертификат на границата или носене на маски на определени места.

Войната, инфлацията и дългосрочните последици от пандемията доведоха до увеличение на цените на много стоки и услуги.

С две думи: тази година ваканцията ще е по-лесна за организиране и по-скъпа. За да сте сигурни, че ще получите точно това, за което си мечтаете, е добре да си зададете няколко въпроса, преди да резервирате.

1. Кое е най-важно за мен?

Обикновено ако една дестинация е популярна, това означава, че там има много туристи и е скъпо. Ако искате да отидете да известно място, ще трябва да приемете минусите му. Ако търсите спокойствие, ще трябва да направите компромис с други неща. Важно е да сте наясно кои са личните ви приоритети и с какво сте готови да направите компромис.

2. Има ли скрити разходи?

Независимо дали пътувате с туроператор или сами организирате пътуването си, винаги четете внимателно дали няма скрити разходи, които рязко да увеличат цената ѝ. Какво изхранване е включено в пакетната цена на почивката? Има ли включени допълнителни екскурзии и колко ще трябва да доплатите за тях? Включена ли е подходяща застраховка? Имате ли организиран трансфер от летището и колко ще струва той?

Например, ако планирате да вземете кола под наем, важно е да знаете, че в цял свят цените на тази услуга са много по-високи сега в сравнение с преди пандемията (на места увеличението надвишава 50%). Броят на автомобилите под наем глобално е намалял, а това означава, че не само цените са по-високи, но е възможно и всичко да е разпродадено, ако оставите резервацията за последния момент.

Трябва да вземете предвид и повишаването на цените на горивата и енергията в голяма част от света, които от своя страна водят до поскъпване на хотелското настаняване, транспорта и хранителните продукти.

3. А дали да не опитам нещо различно?

Ако има нещо, на което пандемията ни научи, то е, че щастието съществува и на места, за които не сме подозирали. Ако всяка година почивате на море, този път добавете и няколко дни на планина. Опитайте нов спорт, запишете се на курс, търсете нови вкусове. Експериментирайте с типа настаняване, изневерете за кратко на любимата си дестинация, изберете друг вид транспорт.

4. Не прекалявам ли с планирането?

Прекалено многото дейности, допълнителни екскурзии и занимания по време на почивката ви могат да ви създадат усещане за продължение на живота по график, вместо да ви настроят на вълната на свободата и безгрижието. Дори и по природа да сте подредени хора, които имат нужда от план, за да се чувстват добре, оставете няколко дни от почивката си с празен график. Опитайте да се оставите на течението и вижте какво ще стане.

5. От какво точно искам да си почина?

В свят, който ви бомбардира с реклами, снимки и постове от неземно красиви места, е лесно да се поведете по текущата мода и да резервирате почивка на някое място само защото всички са там. Не забравяйте обаче, че това е вашата почивка и най-важното е да си починете. Ако лудницата на големия град, трафикът и шумът най-много ви натоварват, изберете за ваканцията си тиха и спокойна дестинация. Ако твърде дългото застояване вкъщи ви е натежало, спрете се на парти курорт. Дните годишен отпуск са твърде малко, за да можете да си позволите да ги ползвате неразумно и в изпълнение на нечии чужди мечти.

Вижте още

Офис сграда „Саут парк билдинг“, кв. Лозенец, София – „Арт е строй“

Шеф Никола от „Хелс Китчън“ устрои звездна кулинарна битка – СНИМКИ

Астероид ще мине опасно близо до Земята

Напишете коментар