Invest Build Media
Имоти и строителство

Откриха модернизираната пречиствателна станция на Шумен

Министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева са открили днес втората фаза на интегрирания воден цикъл на Шумен, съобщиха от пресцентъра на МОСВ. С доизграждането на ПСОВ – Шумен, е осигурено пълното пречистване на отпадъчните води на града.

„Горда съм, че днес откриваме 51-та пречиствателна станция за отпадъчни води, изградена по ОП „Околна среда“. Това е първият обект, приключил с финансиране от новия програмен период“, е казала министър Василева по време на церемонията. „Това е един от осемте фазирани проекта. Общата му стойност е 62 млн. лв. Ако не бяхме осигурили 13 млн. лв., община Шумен трябваше или да ги даде от собствения си бюджет, или да върне вече усвоените 49 млн. лв.“, е обяснила министърът.

„Слагаме финал на мащабна инвестиция за повишаване качеството на живота на 100 000 жители, които ще ползват услугите на новото съоръжение“, е посочила министър Василева.

Премиерът е отбелязал, че ако правителството не е било оказало помощ, Шумен е трябвало да извади 49 млн. лв. и да ги върне. Бойко Борисов е добавил, че това е инвестиция в здравето на хората.

Първият обект по втората фаза от интегрирания воден цикъл на Шумен е „Изграждане на биологично стъпало с отстраняване на азот и фосфор за пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) – град Шумен“. Биологичното пречистване на водата се извършва в система от басейни, в които се снижават въглеродната, азотната и фосфорна замърсеност. Предстои да бъде пуснат в действие и метантанк, в който ще се оползотворяват утайките. При тяхното разграждане ще се получава газ метан, който ще се използва за получаване на енергия за нуждите на пречиствателната станция. Обектът включва и строителство на административно-лабораторна сграда, озеленяване и съпътстваща инфраструктура, посочват от министерството.

„Изграждане на компресорна помпена станция – КПС „Дивдядово“ с напорен колектор“ е вторият обект. Квартал „Дивдядово“, в който живеят 4598 души, е изцяло обхванат от канализация. Досега отпадъчните води са се изливали в близкия яз. „Соари“. Чрез изграждане на компресорната помпена станция и 4-километров напорен колектор водите ще се отвеждат към ПСОВ и ще се пречистват.

При първата фаза на проекта е било започнато изграждане на пречиствателната станция и е била положена 41 км нова ВиК мрежа.

borisov-shumen-prechistvatelna-stancia-02

borisov-shumen-prechistvatelna-stancia-03

borisov-shumen-prechistvatelna-stancia-04

Вижте още

Тунел „Железница“ може скоро да бъде пуснат в експлоатация

leni

Улесниха отхвърлянето на жалби срещу ОВОС за обекти с национално значение

ivan

140 млн. лв. за свлачища са част от бюджета на АПИ за 2019 година

ivan

Напишете коментар