Invest Build Media
Бизнес и Инвестиции

„Фолксваген“ съкращава работни места в Цвикау завода

Автомобилният гигант „Фолксваген“ (VW) планира да съкрати работни места в своя завод за електромобили в Цвикау, източна Германия, поради спад в търсенето на тези видове превозни средства, съобщава Българска телеграфна агенция (БТА).

Общо 269 работника с временни трудови договори ще бъдат разделени от работните си места, след като изтичат 12-месечните им договори, съобщава компанията. Подробности относно съкращенията трябва да бъдат уточнени след консултации със синдикатите.

„Фолксваген“ оправдава решението си със „сегашните пазарни условия“. Инфлацията и намаляващите отстъпки се явяват основни фактори за спада на търсенето на електромобили, които са обикновено по-скъпи от колите с вътрешно горене. В завода в Цвикау се произвеждат електромобили както за „Фолксваген“, така и за неговите подразделения – „Ауди“ (Audi) и „Купра“ (Cupra). Общият брой работници в завода е 10 700, като 2200 от тях имат временни трудови договори и се срещат с риск да загубят работата си.

Въпреки съкращенията, „Фолксваген“ си остава уверен в бъдещето на електрическата мобилност и няма да променя плановете си в тази насока, заяви говорител на компанията. В Цвикау се произвеждат някои от основните модели на електромобили на „Фолксваген“, включително ID.3, ID.4 и ID.5, както и модели като „Кю4 и-трон“ (Q4 e-tron) и „Кю4 спортбек“ (Q4 e-tron) на „Ауди“ и „Борн“ (Born) на „Купра“.

Заводът прекрати производството на автомобили с вътрешно горене през 2020 година.

Вижте още

Санкции и руският петролен пазар: Приближаващи промени в данъчната отстъпка

Файненшъл таймс: България отлага реформи заради европредседателството

ivan

8 проекта на общински дружества са реализирани чрез Фонда за устойчиво градско развитие на София

admin

Напишете коментар