Invest Build Media
Туризъм и Екология

„Старинен град Несебър“ остава включен в списъка на ЮНЕСКО

Решението относно статута на „Старинен град Несебър“ в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО е окончателно: той остава включен в списъка, след като беше изправен пред заплахата да бъде изключен поради последния доклад на световната организация.

Информацията за този важен момент бе обявена по време на сесията на ЮНЕСКО, която се проведе в Рияд, и бе предадена от Българска национална телевизия (БНТ). Този резултат е от изключително значение за бъдещето на културното наследство на Несебър и представлява успех за усилията на общността да запази своята уникалност и ценност.

В допълнение към това решение, беше установен и определен срок за изготвянето на План за опазване и управление на „Старинен град Несебър“. Този план следва да служи като стратегически инструмент за бъдещата опазване и развитие на този исторически и културен бисер.

Също така, стойностен факт е, че „Старинен град Несебър“ не е единственият обект, който беше спасен от заплахата да бъде изключен от списъка на ЮНЕСКО. Венеция също беше изключена от списъка на застрашените обекти, което подчертава важността на съхранението и опазването на световното културно наследство.

Вижте още

Предимно българи и румънци ли са туристите по Черноморието?

viktoria

43 пътнически авиокомпании са фалирали от януари насам

За исландците и елфите

leni

Напишете коментар