Invest Build Media
Имоти и строителство

България предизвиква съдбата на данъка върху сгради: Каква цена за общността?

Бившият депутат, заместник-министър на финансите и общински съветник Георги Кадиев предупреждава, че увеличението на местните данъци и такси в България представлява „прехвърляне на отговорност от правителството към общините“. Той предвижда, че общините вероятно ще увеличат данъците, докато правителството може да намали субсидиите им.

Според Кадиев, имотните данъци в страната са забележително ниски в сравнение с другите европейски държави, като последното увеличение е било през 2007 г. Той предлага увеличение на данъка за втори и последващи жилища, както и за обекти, които попадат в категорията на туристически данък. Кадиев подчертава необходимостта от постепенно увеличение на данъците, тъй като рязките увеличения могат довести до намалена събираемост.

Икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика коментира, че липсва обща оценка за въздействието на увеличението и подчертава сериозния дефицит на ресурси в общините. Той изразява загриженост от възможното вдигане на наемите, тъй като наемодателите биха могли да прехвърлят увеличението на данъка за сгради върху наемателите.

Относно бюджета за 2024 г., Николов коментира, че предложенията са предимно козметични и вероятно ще бъдат направени сериозни корекции. Идеите за касови бележки и доноси най-вероятно ще бъдат отхвърлени, а предложенията за ограничаване на кешовите плащания ще срещнат съпротива.

Вижте още

Теменужка Петкова: Немислимо е без енергийна инфраструктура

ivan

В Берлин ще е първият завод на Tesla в Европа

leni

На 1 май стартира рехабилитация на входа на Бургас от магистрала Тракия

ivan

Напишете коментар