Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Направиха триизмерна реконструкция на погребания от вулкан град Помпей

Археолози са реконструирали дигитално къща в древния град Помпей, за да покажат как е живял един богат римски лихвар преди 2000 години, съобщава „Стандарт“. Италианският град е известен с това, че през 79 година сл. Хр. изригва вулканът Везувий, а лавата запечатва Помпей. По-голяма част от руините са били изследвани още през XVIII век, а археолозите днес все още изследват тайните на града.

От началото на XXI век учените работят по проект за документиране на целия град. Те са го разделили на различни блокове, като последният, който изследват, включва три големи имота, механа, мокро помещение и няколко градини. Шведски екип начело с Ан-Мари Леандър Тоуати, археолог от Университета в Лунд, е използвал традиционни методи при разкопките, но и по-напреднали техники – например лазарно сканиране и безпилотен самолет, който цифрово реконструира блока.

Изследователите вече са приключили първите си 3D модели, които могат да покажат части от града във вида му преди изригването на вулкана. И на обектите учените правят по-подробна и разширена реконструкция на дома на човек, чието име е Цецилий Лукундус. Реконструкцията разкрива как е изглеждала същата на лихваря преди изригването на вулкана.

„Чрез комбиниране на нови технологии с по-традиционни методи, можем да опишем Помпей по-подробно и по-точно, отколкото е било възможно преди това“, казва Николо Делунто, цифров археолог от Университета в Лунд.

Човекът, на който принадлежи къщата, е имал висок социален статус и е бил сред елита на древния град. Учените са разбрали, че Цецилий се е занимавал с лихварство, тъй като в къщата му са открити восъчни таблетки, запазени в дървен сандък. Много от тези таблетки са били свързани с продажба на имущество, включително и на роби. Според учените Лукундус е бил човекът посредник между купувача и продавача.

Видео разходката из къщата помага да си представим как е изглеждал един богат дом. Във видеото, направено от учените, може да се види залата, където мъжът най-вероятно е приемал своите бизнес партньори, гости и приятели. Има и отделно помещение за жени и работници, както и спални помещения.

Реконструкцията показва също една богато украсена къща, която е леко променена 17 години преди избухването на вулкана, тъй като тогава става едно много силно земетресение.

Учените от Швеция правят и други открития чрез своите изследвания върху града. В една то изследваните сгради успяват да открият непокътнати прозорци, изработени от полупрозрачен кристален гипс.

pompeii-3d-reconstruction-02

pompeii-3d-reconstruction-03

pompeii-3d-reconstruction-04

Вижте още

Възможно ли е да отглеждаме и поддържаме цветята у дома, ако имаме домашни любимци?

viktoria

Зелена архитектурна концепция предлага строителят на Парадайс Тауър

ivan

Туркменистан откри летищен терминал с формата на птица

admin

Напишете коментар