Invest Build Media
Архитектура и Дизайн

Шефшауен е синята приказка на Мароко

Когато жените решиха да разкрасят техния сив град, Шефшауен се превърна в невероятно място и успешна туристическа дестинация в Мароко, пише БиБиСи, цитирана от Нова телевизия.

Сгушен в планината Риф, средновековното село Шефшауен някога е било място, през което минаваш, но не оставаш. На жените от града обаче им дошла блестящата идея да го поставят на картата на света.

Боядисвайки го в синьо, те го превръщат от една безлична транзитна спирка между градовете Фес и Танжер в една успешна туристическа дестинация в Мароко.

Синьото в Шефшауен се налага като цвят преди двайсетина години, а по-възрастните жители си го спомнят, когато е бил бял. Преди само един район е бил боядисан в синьо – старият еврейски квартал. Днес целият стар град се боядисва три пъти годишно.

Никой не знае защо тази малка планинска „крепост” е боядисана в синьо. Някои обясняват, че това е свещен за евреи и мюсюлмани цвят, други го свързват със знак на почит към планинския извор, който прави възможно създаването на това селище на фона на отблъскващия пейзаж, трети казват, че този цвят отблъсква комарите и ги държи в залива.

Не само жените са започнали тази традиция, но те я продължават, като сформират екипи от 2-3 жени, които боядисват през нощта, когато всички останали спят.

Разхождайки се в Шефшауен, туристите виждат доколко високо могат да стигнат хората, които са боядисвали.  На ниското е старателно боядисано, но по-горе често сградите са в оригиналния си бял цвят, или дори небоядисани.

Подобно на повечето марокански градове Шефшауен прилича на лабиринт от улички. В някои тесни улички светлосините нюанси преливат в сапфирено, индиго или тъмносиньо.

chefchaouen-morocco-01

chefchaouen-morocco-03

chefchaouen-morocco-04

Вижте още

Свлачището в Ахтопол заплашва бреговата алея

Лятна вила, направена от стар контейнер

leni

Най-високата наблюдателна кула в света откриха в британски курорт

admin

Напишете коментар